Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’i kapsayan ortak bir üniversite kurma fikrini desteklediklerini söyledi.
Mustafakemalpaşa Ziraat ve Hayvancılık Derneği mülkiyetinde olan ve 2013 yılında üniversiteye bağışlanan 75 dönümlük arazi içinde müjde veren Prof. Dr. Ulcay, bu alana 4 yıllık Atçılık Okulu kurulması için projelerin tamamlandığı belirtti.
3. Nesil Üniversite vizyonu ile bilginin ürüne dönüştüğü bir merkez olmayı hedefleyen Uludağ Üniversitesi Senatosu, Nisan ayı toplantısını Mustafakemalpaşa’da gerçekleştirdi.
Meslek Yüksek Okulu’nda yapılan toplantıda gündemdeki konuları görüşen senato üyeleri daha sonra Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde tarihi ve turistik bölgeleri gezerek, OSB ve yerel işletmelerde incelemelerde bulundu.
Tümbüldek Kaplıcaları ve Suuçtu Şelalesi’ni ziyaret eden 60 kişilik akademisyen heyeti, fabrikalarla üniversite arasında yapılabilecek ortak çalışmalar için görüşmelerde bulundu.
Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ve OSB Başkanı İbrahim Akdemir’in de katıldığı inceleme gezisinde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’e yönelik gündemde olan ortak üniversite planının bütün ihtiyaçların göz önünde bulundurularak masaya yatırılması gerektiğini belirtti.
Yeni üniversiteler kurulmasına karşı olmadıklarını ve desteklediklerini dile getiren Prof Ulcay; ” Görevde bir yılımızı doldurduk. Üniversite yönetimi olarak göreve geldiğimizde Meslek Yüksek Okulları’nın bulunduğu ilçelerde ayda bir kez senato toplantısı yapma kararı almıştık. Mustafakemalpaşa’ya da bir sözümüz vardı. Bu ay da toplantımızı buradaki Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirdik. Üniversitemizin tüm yönetimi buradaydı. Rektör yardımcılarımız, danışmanlarımız, dekanlarımız, enstitü müdürlerimiz, senatörlerimiz ve MYO müdürlerimizin de içinde bulunduğu 60 kişilik bir heyetle toplantımızı yaparak Mustafakemalpaşa’nın turistik bölgelerini ve üretim tesislerini ziyaret etme imkanı bulduk. Fabrikalarla ilk görüşmelerimizi yaptık. Günümüz teknolojisi ile rekabet edebilecek üretimler yapan işletmelerimizle üniversitemiz arasında yapılabilecek iş birliği çalışmalarını masaya yatırdık. Proje yönetim merkezimiz aracılığı ile işletme sahiplerinin beklentilerinin nasıl proje haline getirilebileceği karalaştırılacak. Bizler de üniversite yönetimi olarak gereken desteği vereceğiz. Yine buradaki belediye yöneticileri ve sanayicilerle birlikte Mustafakemalpaşa ve Karacabey’in ileriye yönelik bir ortak üniversite çalışmasının nasıl olması gerektiği hususunda görüş alış verişinde bulunduk” dedi.
Atçılık Okulu müjdesi
Ortak üniversite alanının 50 yıl düşünülerek planlanması gerektiğini belirten Rektör Yusuf Ulcay şöyle konuştu; ” 1975 yılında Uludağ Üniversitesi şehirden 20 km öteye kurulurken, ‘çok uzak’ denilmişti. 17 bin dönümün bugün ne kadar önemli olduğunu 40 sene sonra anlıyoruz. Onun için bugünün politikacıları ve yöneticileri sadece kendi dönemlerini değil ileriki jenerasyonların ihtiyaçlarını da düşünerek üniversite yerinin belirlenmesini sağlamalıdır. Şehirlerimiz büyüyecek. Bunları şimdiden 1/100 binlik ve 25 binlik planlara işlemezseniz, 25 yıl sonra bugün düşünülen yerleri bulma şansınız olmayabilir. Bugün Bursa’nın içinde aynı sıkıntı yaşanıyor. Onun için geçmişten ders alınması gerekiyor. Bunları Mustafakemalpaşa, Karacabey ve diğer ilçeler için özellikle söylüyorum. Bursa’nın 2.5 milyona yaklaşan bir nüfusu var. Otoyoldan, köprüden, hızlı trenin gelmesi ve hava yollarının daha fazla işlemesiyle birlikte Bursa’nın nüfusu istemeseniz de artacak. Beklentiler, 5 milyonu aşan bir nüfusun olacağını gösteriyor. İlçelerde bugünkü boyutlarıyla kalmayacak. Üniversitelerin planlarının bugünden yapılması lazım. Yeni kurulacak üniversitelere pozitif yaklaşıyor ve destekliyoruz. Ayrıca bir müjde vermek istiyorum. Mustafakemalpaşa’nın üniversitemize bağışladığı 75 dönümlük arazide Mennan Pasinli MYO’nun Atçılık Okulu’nun projeleri tamamlandı. Bu konuda pansiyon hara ve bunların eğitimlerinin görüldüğü MYO’yu 4 yıllık bir fakülteye dönüşecek şekilde planladık. 2 sene içerisinde inşaatı biter. ”
‘Üniversite ile işbirliğimiz sürecek’
Mustafakemalpaşa’ya ziyaretlerinden dolayı Uludağ Üniversitesi Senatosu’na teşekkür eden Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ise bölgenin geleceğine ait projelerinde üniversitenin çok büyük katkılar sağladığını söyledi.
Başkan kurtulan; ” Sanayimizin bugünkü haline gelmesinin altında üniversitemizin fikir danışmanlığı yatıyor. Bundan sonrası içinde Mustafakemalpaşa’nın yer altı ve yer üstü kaynaklarını sanayi ile birleştirecek bütün atılımlar Uludağ Üniversitesi ve Meslek Yüksek Okulu’nun gayreti ile olacak. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Mustafakemalpaşa Belediye Gelişmelerini takip edin.