Şiir Akşamları’ndan Sezai Karakoç’a armağan

16-09-2013 Şiiri’nde derin izler bırakan ve kendisinden sonra gelen birçok şairi düşünceleriyle etkileyen Sezai Karakoç, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin düzenlediği  ‘3. Suuçtu-Tümbüldek Şiir

Şiir Akşamları’ndan Sezai Karakoç’a armağan

Türk Şiiri’nde derin izler bırakan ve kendisinden sonra gelen birçok şairi düşünceleriyle etkileyen Sezai Karakoç, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin düzenlediği  ‘3. Suuçtu-Tümbüldek Şiir Akşamları’nda konuşuldu. Mustafakemalpaşa Belediyesi,  düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümünde  ‘3. Suuçtu-Tümbüldek Şiir Akşamları’nda şiire gönül verenlere ev sahipliği yaptı. 20 şair ve yazarın katıldığı iki günlük etkinlikte, Türk Şiiri’nin yaşayan en büyük ustalarından Sezai Karakoç’un edebiyat ve düşünce dünyası ele alındı. Cumartesi günü TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin ilk oturumu şair Özcan Ünlü yönetiminde gerçekleşti. Şairler Celal Fedai, İsmail Kılıçarslan ve Cevat Akkanat farklı açılardan ‘Sezai Karakoç Şiirinde Kültürel Arka Plan’ı anlattı.   ‘Sezai Karakoç medeniyeti yeniden üretiyor’   Diriliş Akımı ile İkinci Yeni akımını kıyaslayan ve Sezai Karakoç’un İkinci Yenici bir şair olup olmadığını edebiyat ve dönem açısından tartışan Cevat Akkanat bildirisinde, genelde savunulanın aksine, Karakoç’un gelecek kuşaklara ve daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için ‘İkinci Yeni’ci olarak adlandırılmasının daha doğru olduğunu savundu. İsmail Kılıçarslan’da Karakoç’un İslam medeniyeti kavramının dünden bugüne, bugünden yarına kesintisiz olarak ele aldığını ve medeniyeti yeniden üretmenin peşinde olan bir şahsiyet olduğunu söyledi. Celal Fedai ise Karakoç’un, durduğu kürsüden, İslam sanatı ve medeniyetinin şifrelerini vaaz ettiğini ve yeni nesillere kadim geleneği aktardığını ifade etti.   ‘Çağımıza ışık tutuyor’   Ali Ayçil yönetiminde gerçekleşen pazar günkü ikinci panelde ise ‘ Karakoç’ta Diriliş Düşüncesi ve Bazı Temel Kavramlar’ konuşuldu. Nurettin Durman, Metin Önal Mengüşoğlu ve Şaban Abak bu panelin konuşmacıları oldu. Mengüşoğlu panelde Mehmet Akif ve Necip Fazıl’ın devamı olarak Sezai Karakoç’un ‘Diriliş Düşüncesi’ ile Kur’ani ahlakı yeniden ve evrensel bir dille hatırlattığına işaret etti. Nurettin Durman ise şairin istikbale bakan, bugünden geleceği inşa eden fikirleriyle çağımıza ışık tuttuğunu dile getirdi. Şaban Abak da ünlü şairi, toplumların hayatına yüz yılda bir gelen şahsiyetlerden biri olarak değerlendirerek, Sezai Karakoç’un medeniyetimize ait kavramları yeniden tanımladığına dikkat çekti. Tümbüldek’ te şiir resitali İlk gün panelin ardından Tümbüldek Kaplıcaları Mesire Alanı’nda gerçekleşen şiir akşamında, şairler Adem Turan, Ali Ayçil, Atakan Yavuz, Celal Fedai, Cevat Akkanat, Ercan Yılmaz, Furkan Çalışkan, Hüseyin Atlansoy, İsmail Kılıçarslan, Mehmet Narlı, Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Baki Efe, Mustafa Muharrem, Müştehir Karakaya, Nazım Payam, Nurettin Durman, Özcan Ünlü, Sıddık Ertaş, Şaban Abak, Şakir Kurtulmuş şiirlerini okudular. Davetliler tarafından ilgiyle izlenen şiir resitali büyük alkış aldı. Gecede, okurlarıyla buluşan şairlerin yanı sıra yerel müzisyenlerden oluşan bir grup Anadolu türküleri söyledi.       ‘Genç şairler bu iklimde yetişecek’   Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, etkinlik sonrası davetlilere unutamayacakları bir şiir gecesi yaşatan şairlere teşekkür ederek, plaket takdim etti. Başkan Kurtulan, Şiir Akşamları aracılığı ile Türk Edebiyatı’nı ve Türk Şiiri’ni yaygınlaştırarak, insanın güzel sanatlara olan ilgisini arttırmak, sanatın yarattığı hoşgörü ikliminden faydalanarak genç şair ve yazarların yetişmesine zemin hazırlamaya devam edeceklerini dile getirdi.