Geri Dön

Otoyol Güzergahı Bursa Platformu’ndan yeni güzergah kıyaslaması

04-10-2011 Otoyol Güzergahı Bursa Platformu yetkilileri, İstanbul-İzmir otobanındaki yeni güzergahın bir önceki konumu ile şimdiki konumu arasında kıyaslama yaptı. Yetkililer, yeni

Otoyol Güzergahı Bursa Platformu’ndan yeni güzergah kıyaslaması

04-10-2011 Otoyol Güzergahı Bursa Platformu yetkilileri, İstanbul-İzmir otobanındaki yeni güzergahın bir önceki konumu ile şimdiki konumu arasında kıyaslama yaptı. Yetkililer, yeni

     Otoyol Güzergahı Bursa Platformu yetkilileri, İstanbul-İzmir otobanındaki yeni güzergahın bir önceki konumu ile şimdiki konumu arasında kıyaslama yaptı. Yetkililer, yeni güzergahta binlerce dönüm 1. Sınıf tarım arazisinin ‘heba’ edileceğini, güneyden geçecek hattın biraz daha güneye ötelenerek sorunun çözülebileceğini söylediler.
     Son günlerde kamu oyunda tartışmalara neden olan otoyol güzergahına son şekli için görüşmeler tamamlanmak üzere. Alınan karara göre; yeni güzergah Uluabat Gölü’nün kuzeyinden geçerek devam edecek ve ne ilçeye ne de OSB’ye herhangi bir bağlantı yolu da bulunmayacak.
Asrın projesi olarak nitelendirilen İstanbul-Gebze-İzmir otoban projesinde büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Gölün kuzeyine çekilen güzergah, gölün ve mevcut karayolunun kuzeyinden devam ederek Koşuboğazı ve Çeltikçi Beldesinin tam ortasından geçecek.
Konu ile ilgili geçtiğimiz akşam Mustafakemalpaşa Belediyesi Toplantı Salonu’nda bir toplantı yapan “Otoyol Güzergahı Bursa Platformu” yetkilileri güzergahın bir önceki konumu ile şimdiki konumu arasında kıyaslama yaptı. Toplantıda Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın yanı sıra; OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akdemir, OSB Bölge Müdürü Alaattin Üçok, Av.Asım Doğru, OSB Yetkilisi Zafer Beyaz, OSB ve Belediye Meclis Üyesi Erhan Onar, Meclis Üyesi Yaşar Yenipazar, Çevre Dern.Bşk. Eren Öz, Doğader Temsilcisi Ali Seyit Geçici, Fen İşleri Müdürü Kadir Gökçe ,Kültür Sanat Dern.Bşk. Kekil Şimşek, Ticaret Borsası Bşk.Hasan Yılmazoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Eren, Harita Müh.Meclis Üyesi Adnan Akın, Şehir Planlamacısı ismet Betin, TSO Bşk. Şenol Önal,TSO Meclis Başkanı Nasuh Avşar,Sanayi Koop.Başk.Şeref Erdoğan, OSB Yetkilisi Kenan Beriç, Recai Babaeski yer aldı.
     YENİ HAT DAHA SIKINTILI…
     Bursa Platformu üyeleri; Uluabat Gölü güneyinden geçecek olan otoyol orijinal güzergahından vazgeçilme sebebinin; “Ramsar Koruma Havzası” içinden geçerek kirliliğe yol açacağı ve üremekte olan canlı türlerini yok edeceği gösterilirken, yeni güzergahın, hakim kuzey rüzgarları ile gölü daha çok kirleteceğini ve canlı türlerini yok edeceğini belirtti. Gölün güneyinden geçen orijinal güzergah, göle 10 km paralel geçerken, yeni güzergahın 33 km paralel geçtiğini ve bu nedenle kuzey geçiş güzergâhındaki arazi eğimi ve bakısı sebebiyle oluşan kirli havanın, Uluabat Gölü’nün hem su havzasını hem de havasını kirleteceğini söyledi. Yeni güzergahın özellikle Karacabey Harmanlı Köyü’nden itibaren Bandırma bağlantı kavşağına kadar 4.000.000 metrekaresinin birinci sınıf tarım arazisi topraklardan geçtiğini belirten yetkililer, otoyol kenarında kalan verimli tarım topraklardan da 15.000.000 metre karesinin de yetiştirilecek ürünlerin yenilemez ve ihraç edilemez olarak etkileneceğini ifade ettiler. Bu nedenle; Uluabat Gölü orijinal güzergahı güneye doğru ötelenerek canlıların etkilenmesi önlenebilecekken sözde yeni güzergahın canlıları yine etkilemesinin yanında, insan yaşamını da koruma dışı bırakacağını, bu bölgedeki yüz binlerce insanın geçim kaynağının yok olacağı belirtildi.
     BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENECEK
     Karar aşaması öncesinde bir araya gelerek önerilerini sıralayan “Otoyol Güzergahı Bursa Platformu” yetkilileri bilgilendirme toplantısının Karacabey’de gerçekleşeceğini söyledi. 06 Ekim 2011 Perşembe günü saat 14:00’te yapılacak olan toplantıya eski belediye binası önünden saat 12:30’da ücretsiz otobüsler kaldırılacak.

.