Geri Dön

Oryantiring sporu tanıtıldı

17-01-2012 Bedensel ve zihinsel bir spor dalı olan Oryantiring’in ( harita üzerinde yön bulma) Mustafakemalpaşa Belediyspor bünyesine dâhil edilmesi için çalışmalar

Oryantiring sporu tanıtıldı

17-01-2012 Bedensel ve zihinsel bir spor dalı olan Oryantiring’in ( harita üzerinde yön bulma) Mustafakemalpaşa Belediyspor bünyesine dâhil edilmesi için çalışmalar

     Bedensel ve zihinsel bir spor dalı olan Oryantiring’in ( harita üzerinde yön bulma) Mustafakemalpaşa Belediyspor bünyesine dâhil edilmesi için çalışmalar başlatıldı.
     Bu amaçla Mustafakemalpaşa Belediyesi’ni ziyaret eden Türkiye Oryantiring Federasyonu (TOF) Başkanı Mehmet Genç ve Oryantiring İl Temsilcisi Emine Öztürk, gittikçe yaygınlaşan bu spor dalı hakkında, Belediye Başkan Yardımcıları Galip Çakmakçı ve Mustafa Eren, Milli Eğitim Şube Müdürü Osman Efe ile Belediyespor Koordinatörü Önder Balta’ya bilgiler verdi. Bilgilendirme toplantısında konuşan TOF Başkanı Mehmet Genç, ‘doğada oynanan satranç oyunu’ olarak tanımladığı oryantiring sporu için başta ulaşım ve doğa şartları gibi faktörlerin Mustafakemalpaşa’yı cazip hale getirdiğini söyledi.
     Slayt gösterim eşliğinde oryantiring sporunu tanıtan TOF Başkanı Genç; “Oryantiring, dağ bisikleti ile kayakla, koşarak, engelliler için patika, yürüyerek hedef bulma, her türlü alanda yapılabilen, sporcuların başlama zamanı ile kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile sırasıyla, en kısa zamanda bulması bitiş zamanı ile sona eren bir doğa sporudur. Oryantiring sporu, koşarken satranç oynamak olarak da tarif edilebilir.
Her türlü arazi ve iklim şartlarında harita ve pusula yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, tekniğini, taktiğini geliştiren ani ve doğru karar verebilme yeteneğini olgunlaştıran bu spor, kişinin kendine güvenini ve gelişimini sağlar.  Oryantiring sporu sayesinde harita okuma öğrenilir, bilinmeyen bir dağda veya şehirde kendi çabasıyla istenilen yere gidebilme becerisini kazandırır. Renk seçimini yapabilen küçük çocuktan tutun, elindeki baston ile arazide dolaşabilen yaşlılara kadar her yaştan bay, bayan, genç, yaşlı, aile, birey, müsabık veya meraklı kitle oryantiring sporunu yapabilir. Bu spor aynı zamanda engelli vatandaşlarında hayatını kolaylaştırıyor. Düzenlenen kurslarla engelli sporculara harita, işaretleme ve pusula kullanma konusunda eğitiliyor” diye konuştu.
     Oryantiring sporundakullanılan ekipmanların tanıtıldığı toplantıda, bu sporun Mustafakemalpaşa’da yaygınlaştırılması halinde Bursa’da bir ilk olacağı, düzenlenecek ulusal ve uluslararası şampiyonalarda ise ilçenin tanıtımının en iyi şekilde yapılabileceği vurgulandı. 
     Toplantıda, Türkiye Oryantiring Federasyonu, oryantiring sporunun tanıtılması, yaygınlaştırılması ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için işbirliği yapılması konularında görüşmelerin devam edeceği bildirildi.


.