Geri Dön

Nef Kafkas Kültür ve Dans Grubu gösterileriyle ilgi gördü

18-07-2011 Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federe Cumhuriyetlerinden Adıgey Cumhuriyeti Tahtamukoy Bölgesinden NEF Kafkas Kültür ve Dans Grubu, Adnan Menderes Meydanı’nda yaptığı

Nef Kafkas Kültür ve Dans Grubu gösterileriyle ilgi gördü

18-07-2011 Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federe Cumhuriyetlerinden Adıgey Cumhuriyeti Tahtamukoy Bölgesinden NEF Kafkas Kültür ve Dans Grubu, Adnan Menderes Meydanı’nda yaptığı

    Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federe Cumhuriyetlerinden Adıgey Cumhuriyeti Tahtamukoy Bölgesinden NEF Kafkas Kültür ve Dans Grubu, Adnan Menderes Meydanı’nda yaptığı gösterileriyle büyük ilgi gördü.
 
 
     Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federe Cumhuriyetlerinden Adıgey Cumhuriyeti Tahtamukoy Bölgesinden NEF Kafkas Kültür ve Dans Grubu, 1 haftalık Bursa gezisi sırasında Mustafakemalpaşa’ya da geldi. Andan Menderes Meydanı’nda yaklaşık 2 saat süren programda sergilenen danslar ve gösteriler, vatandaşların bir hayli yoğun ilgisi ile karşılandı.
     Gecenin açılışında bir konuşma yapan 22. Dönem Milletvekili Şerif Birinç, “Üzücü bir günün arifesinde Rusya Federasyonu Adıgey Cumhuriyeti’nden gelen genç kardeşlerimizle aranızdayız. Bu toprakları ecdadımız kolay kazanmadı. Her yerinde ecdadımızın kanı var. Balkanlar’da var, Anadolu’da var. Maalesef son 30 yıl içinde iç karışıklar, dış kışkırtmalar binlerce vatandaşımızın şehit düşmesinde, gazi olmasında, sakat kalmasında etkili olmuştur. Biz bunları hak etmiyoruz. Binlerce şehit kanı ile sulanmış bu topraklar bunu hak etmiyor. Kökenimiz ne olursa olsun ister Kürt, ister Laz, ister Çerkez, ister Boşnak, bu toprakları dedelerimiz omuz omuza vererek kurtardılar ve bizlere emanet etiler. Bizlere düşende bu toprakları layık olduğu şekilde korumaktır. Şunu herkes bilsin ki; bu ülkenin bölünmesine hiç kimsenin gücü yetmez. Bugün burada genç kardeşlerimiz, Çerkez kardeşlerimiz sizlere o bölgenin esintilerini sunacaklar” dedi.
     İstanbul Kafkas Kültür Derneği Başkanı Yaşar Nogay ise konuşmasında, dostluk ve kardeşlikten bahsederken, “Belediyemize bu güzel organizasyonu ve daveti için teşekkür ediyorum. Çerkezler çok güçlü bir kültürün sahibi bir toplumdur. Tarihi olaylar onları asimilasyona zorladı. Anavatanda kalan çok az sayıdaki Çerkez, Çerkez kültürünü korumada büyük başarı gösterdiler. Dillerini ve kültürlerini korumayı başardılar. Bu akşam misafirimiz olan bu ekip, o kültürün özelliklerini göstermek için geldi” diye konuştu. 
    Adıgey Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adıgey Kültür ve Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Bırsırov Batırbıy da yaptığı konuşmada, “Bu akşam çocuklarımızı bir araya getirdiğiniz için çok mutluyuz. Çocuklarımıza dilimizi unutturmayalım. Güzellikler yaşayalım, birbirimizi sevelim, sayalım ve hep güzel olalım. Birbirimizi kültürel faaliyetlerle daha iyi tanıyalım ve kaynaşalım” dedi.
 
KURTULAN: KÜLTÜRLERE SAHİP ÇIKALIM
    Kürsüye son olarak gelen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan konuşmasına İstiklal Marşımızın şu dizeleriyle başladı:
Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda
Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.
 
    Kurtulan daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Biz acılarla büyüyün bir milletin çocuklarımız bizim tarihimiz hep bu hatıralarla yüklü. Sayın milletvekilimiz ‘gün’le ilgili gerekli ikazı ve tembihleri yaptı. Bu nedenle onun üzerinde fazla durmak istemiyorum. Herkes bilsin ki; bu memlekette son neferine kadar bu ülkenin birlik ve bütünlüğü için çok şey vardır. Bunları da bu vatan coğrafyasındaki her vatandaşımız üzerine düşen bir görev olarak bilmektedir. Milletimize başsağlığı diliyorum. Kafkasya, Ortadoğu, Balkanlarda hep birinde bizim kültürümüzün özelliği ve güzelliği var. Bu güzellikleri tekrar bize hatırlatmak üzere ilçemize gelen misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Dünyada yaşatılması gereken bütün kültürel değerlere sahip çıkmak bizim ve belediyemizin görevidir. Kafkasya’nın bu ilçeye öğrettiği en önemli en önemli kavramlardan iki tanesinden bahsetmek istiyorum. aile içerisinde sevgi ve saygı. Adetlerine o güzel bağlılıkları sosyal hayatta koydukları yazılmayan kanunlar. Bu güzelliklerden dolayı onlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Onların mutluluğu her zaman bizim mutluluğumuz olacak. Bundan sonra sözün bittiği yerdir, şimdi konuklarımızı seyredelim” şeklinde konuştu.
    Konuşmaların ardından sahne alan Nef Halk Dansları Topluluğu, ‘Hakilaj’, ‘Dağların Dansı’, Goje Guç’ ve ‘Zağatle’ isimli gösteriyle izleyenlerden büyük alkış aldılar. Sanatçı Kuytsko Sima da seslendirdiği birbirinden güzel parçalarla geceye renk katan isim oldu.

    Gecenin sonunda Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, kafilede yer alan tüm yönetici ve sanatçılara çiçek ve çeşitli hediyeler verirken, Adıgey Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adıgey Kültür ve Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Bırsırov Batırbıy de Başkan Kurtulan’a gecenin anısına bir hediye takdim etti.

 

.

.