Mustafakemalpaşa’nın birikimi bilgi şöleni ile aydınlandı

23-09-2013 tarihi, kültürel ve sanatsal birikimine değer katanlar, ‘İz Bırakanlar Sempozyumu’nda gün yüzüne çıktı. Mustafakemalpaşa Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmaları Merkezi

Mustafakemalpaşa’nın birikimi bilgi şöleni ile aydınlandı

Mustafakemalpaşa’nın tarihi, kültürel ve sanatsal birikimine değer katanlar, ‘İz Bırakanlar Sempozyumu’nda gün yüzüne çıktı. Mustafakemalpaşa Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmaları Merkezi ve Uludağ Üniversitesi’nin akademik desteğiyle  düzenlenen sempozyumda, Mustafakemalpaşa’da yetişen devlet adamlarından, ilim ve fikir insanlarına, milli mücadelede iz bırakanlardan diğer önemli şahsiyetlere kadar pek çok değerli isim tanıtıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’ndaki bilgi şölenine;  AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, U.Ü. Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile birlikte öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.   ‘Değerlerimize sahip çıkacağız’   İlginin yoğun olduğu sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, şehir kültürünün insanların tutum ve davranışlarını etkilediğini söylerken,  şehircilik bilincini arttıran kültürel değerlere dönük çalışmalar yapmayı önemsediklerini dile getirdi. Sempozyumlar aracılığı ile Mustafakemalpaşa’yı her yönüyle tanıtmaya çalıştıklarını belirten Başkan Kurtulan; “ 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk sempozyumda Mustafakemalpaşa’nın tarihi, kültürü, etnik yapısı, sosyal hayatı ile tarihten bugüne gelen sorunlar ve beklentiler ele alınmıştı. Şimdi ise Mustafakemalpaşa’da tarih boyunca iz bırakanlar kişileri tanıma ve tanıtma fırsatı bulacağız. Bilimsel araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkacak yeni bilgilerle oluşacak tarih, kültür ve sosyal bilinç sayesinde gelecek nesillere daha bilinen ve değerlendirilen bir geçmiş bırakacağız. Bununla beraber Mustafakemalpaşa’nın tüm değerlerinin yer alacağı ve geçmişle gelecek arasında bir köprü olacak  ‘Kent Müzesi’ kurma hazırlıklarını sürdürüyoruz.  Bundan sonrada dönemler halinde Mustafakemalpaşa’nın nabzını farkındalık oluşturan sempozyumlar serisi ile tutmayı sürdüreceğiz” dedi.   ‘İz Bırakanlar’ geleceğe ışık tutacak   U.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve KETAM Başkanı Prof. Dr. Mefail Hızlı ise bir toplumun değerleriyle ve kültürüyle büyük bir medeniyet kurabileceğini belirterek, Mustafakemalpaşa’daki bu sempozyumun geçmişte büyük işler yapan isimlere ışık tutarak, iz bırakanları bugünden yarına taşıyacağını kaydetti. Bursa Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak’da sosyal belediyecilik anlayışıyla kültürel faaliyetler yürüten yerel yönetimlere desteklerinin devam edeceklerini söylerken, U.Ü. Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise sempozyumun değerli isimlere bir vefa anlamı taşıdığını ifade etti. Mustafakemalpaşa’nın Bursa’nın tarihi yerleşim bölgelerinin başında geldiğine dikkat çeken AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk’de ‘İz Bırakanlar Sempozyumu’ ile Lalaşahin Paşa’dan Ayaz Paşa’ya kadar birçok manevi önderin gelecek kuşaklara daha iyi anlatılarak,  kültürel ve tarihi mirasa sahip çıkmada önemli bir adım atılacağını belirtti.   2 günlük bilgi şöleni   Prof Dr. Mefail Hızlı’dan, Yrd. Doç Dr. Sezai Sevim’e,  spor yazarı Osman Tanburacı’dan, eski Spor Bakanı Şükrü Erdem’e kadar çok sayıda bilim, sanat, siyaset ve spor insanının konuşmacı olarak katıldığı ‘ Mustafakemalpaşa’da İz Bırakanlar Sempozyumu’, 2 gün boyunca 7 oturum halinde gerçekleştirildi. Konuşmacılar sempozyumun ilk günkü oturumlarında; Lala Şahin Paşa’dan Hamzabey’e, belediye başkanlarından, kaymakamlara, kitabelere, dedelere, sağlık ve sporda iz bırakanları tanıtırken, ikinci gün ise milli mücadele ve edebiyatta öne çıkan isimler için bildiriler sunuldu. Renkli söyleşilerin gerçekleştiği organizasyon çerçevesinde açılan fotoğraf sergisi ile de Mustafakemalpaşa’nın doğal ve kentsel zenginlikleri tanıtıldı. Ayrıca sempozyumda sunulan bildirilerden oluşan ‘ Mustafakemalpaşa’da İz Bırakanlar’ isimli hacimli kitap da önümüzdeki günlerde basılarak, Mustafakemalpaşa’nın kent hafızası ve kültür arşivine kalıcı bir eser bırakılacak.