Geri Dön

Mustafakemalpaşa’da uluslararası bilgi şöleni başladı

14-05-2016 Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından kentin tarihsel, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini gün yüzüne çıkarmak, gelecek için hedeflenen atılımlara yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla düzenlenen Uluslararası 3. Mustafakemalpaşa Sempozyumu başladı

Mustafakemalpaşa’da uluslararası bilgi şöleni başladı

14-05-2016 Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından kentin tarihsel, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini gün yüzüne çıkarmak, gelecek için hedeflenen atılımlara yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla düzenlenen Uluslararası 3. Mustafakemalpaşa Sempozyumu başladı

Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından kentin tarihsel, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini gün yüzüne çıkarmak, gelecek için hedeflenen atılımlara yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla düzenlenen Uluslararası 3. Mustafakemalpaşa Sempozyumu başladı.

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uludağ Üniversitesi’nin akademik desteği ile gerçekleştirilen ‘Geçmişten Geleceğe Mustafakemalpaşa’ temalı üç günlük sempozyumun açılış töreni, Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı.

Bilim insanlarını buluşturan uluslararası bilgi şölenine; Kaymakam Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, U.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, daire amirleri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, muhtarlar ve vatandaşlar ile birlikte Türkiye’nin bir çok üniversitesinden 65 akademisyen ve yerel tarih araştırmacıları katıldı.

 

‘Sempozyum geleceğe ışık tutacak’

 

Sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Mustafakemalpaşa’nın geçmişi ile geleceği arasında bir köprü kurarak kentin bilgi alt yapısının zenginleştirilmesi, tanıtımına katkı sağlanması ve turizm potansiyelinin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Klasik belediyecilik anlayışının gerekleri olan hizmetlerin yanı sıra kültürel, sanatsal ve akademik faaliyetleri de aksatmadan Mustafakemalpaşalılarla buluşturduklarını belirten Başkan Sadi Kurtulan; ” Toplumumuzun bünyesi içinde üretilen ve yoğrularak gelişen tarihi ve kültürel birikimlerin bilimsel etkinlikler ve yayınlarla öğrenilmesine katkı sağlamayı bir görev kabul ediyoruz. Milletlerin hafızası tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli de kültürdür. Uluslararası alandaki sempozyumda Mustafakemalpaşa’nın antik dönemlerden bu yana yaşadığı tarihi, toplumsal ve sosyal değişim ve gelişimini ortaya koyacak. Yaşadığımız kentin tarihsel, toplumsal, kültürel, arkeolojik, coğrafi ve çevre duyarlılığı boyutlarıyla ele alınacağı bilgi şölenine özel birikimlerini sunarak Mustafakemalpaşa belleğine iz bırakan akademisyenlere teşekkür ediyor, bilginin insanlara ulaşmasına katkılar sunan kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

‘Şehir kimliği toplumsal değerlerle kurulur’

 

U.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ise konuşmasında, medeniyetin yapı taşı olan şehirlerin geleceğinin ancak toplumun değerlerine sahip çıkılarak  kurulabileceğini söyledi.

Tarihinden güç alan toplumların geleceğini güvenle planladığını belirten Prof. Yücedoğru;

” Teknik hizmetlerin yanı sıra insanların ruh dünyasını güzelleştiren, şehre değer katan organizasyonlara ihtiyaç var.  Bu sempozyumda ‘Mustafakemalpaşalılık Ruhu’na güç katacaktır. Uludağ Üniversitesi olarak bu tür etkinlikleri akademik olarak desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Kaymakam Mustafa Masatlı ise Mustafakemalpaşa’nın tarım, tarımsal sanayi, tarihi değerleri, doğa güzellikleri ve yer altı kaynaklarını içinde barındıran bir kimlik birikimi olduğunu dile getirdi.

Güçlü kent imajının, bilim insanları ve toplumu oluşturan bireylerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten Kaymakam Masatlı; ” Sempozyumda ortaya çıkacak bilimsel öneriler ve tespitler, Mustafakemalpaşa’nın geleceğinin planlanmasına öncülük edecektir” dedi.

 

93 yıllık vesika

 

Sempozyuma katılan Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı Uzmanı Atilla Aydın, açılış töreninde Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’a Mustafakemalpaşa hakkında 93 yıllık tarihi bir vesika hediye etti.

Aydın, Dahiliye Vekaleti’nin 29 Eylül 1923 tarihli  ‘Kirmasti isminin Mustafakemalpaşa’ya dönüştürüldüğü’ emrinin Kocaeli Mutasarrıflığı’ndan ilgili kurumlara iletildiği yazılı belgeyi Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’a takdim etti.

Açılış töreninin ardından Prof.Dr. Mefail Hızlı moderatörlüğünde yapılan sempozyumun ilk oturumunda, Yrd. Doç Dr. Sezai Sevim ‘Osmanlı Dönemi’nde Karyağmaz ile Paşalar Köyü ve Çevresi’, Yrd. Doç Dr. Doğan Yavaş ise  ‘Osmanlı Dönemi’nde Kirmasti’de Yapılan Bazı İnşa Faaliyetleri’ konularında katılımcılara bildirilerini sundu.

 

İlk günde 22 bildiri

 

Ulusal ve uluslararası alandaki 65 akademisyen ve yerel tarih araştırmacısının  59 bildiri sunacağı ‘Geçmişten Geleceğe Mustafakemalpaşa Sempozyumu’nun ilk günü 3 salonda yapılan oturumlarla devam etti.

İlk gün 22 bildirinin paylaşıldığı sempozyum 15 Mayıs 2016 tarihine kadar sürecek.

Sempozyumun açılış gününde sunulan bildiri konuları şöyle;

Prof. Dr. Bilçin Meydan ‘ İş Dünyası’nda Başarının Sırrı; Değişen Dünyayı Doğru Okumak, Doğru Anlam ve Hareket Geçmek‘, Doç Dr. Füsun Çınar Altıntaş ‘Mustafakemalpaşa’da Şehir Markası Yaratma’, Prof. Dr. Yılmaz Özkan-Ufuk Bingöl ‘Yerel Yönetimlerde Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı Niteliksel Analizi ve Mustafakemalpaşa Örneği’, Doç Dr. Erkan Özdemir- Öğr.Gör. Dr. Serkan Kılıç‘Kentlerin Markalaşmasında Kent WEB Sitelerinin Rolü; Bursa Mustafakemalpaşa Örneği’,

Öğr. Gör.Gazanfer Erbaşlar ‘Mustafakemalpaşa’da Faaliyet Gösteren İşletmelerde Ticaret Tekniği’nin Bilinirliğinin ve Kullanım Etkinliğinin Ölçülmesi‘, Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert ‘Miletopolis Antik Kentinde Bulunan Mimari Bezemeli Yapı Unsurları‘, Öğr. Gör. Reyhan Şahin ‘Miletopolis Mezar Stelleri ve Adak Levhalarında Tasvir Edilen Kaplar‘, Arş.Gör.Dr. Serkan Gündüz, Yrd. Doç.Dr. Oktay Dumankaya ‘Liman Kenti Miletoupolis’, Arş. Gör. Hazal Çıtakoğlu , Arş. Gör. Gonca Gülsefa, Arş. Gör. Nur Deniz Ünsal ‘Miletoupolis Kökenli Mezar Stelleri ve Adak Levhaları Üzerindeki At Betimleri’,

Prof. Dr. Mustafa Şahin ‘Mustafakemalpaşada Antik Çağ Yol İzleri : Kestelek Kalesi ve Çömlekçi Kaya Kilisesi’, Prof. Dr. Aziz Novruzlu ‘Mustafakemalpaşa ve Çevresi Bronz Çağı Seramikleri Işığında Kafkas Etkileri ve İlişkileri’, Doç. Dr. Derya Şahin ‘Mustafakemalpaşa’da Bulunan Antoninus Pius Portresi’, Yrd. Doç. Dr. Güven Gümgüm ‘Uluabat’ın Batı Yakası Lopadion’dan Miletoupolis’, Prof. Dr. Cafer Çiftçi ‘Mustafakemalpaşa Köylerinde Koza Üretimi’, Okt. Dr. Mustafa Uluocak‘Mustafakemalpaşa’da Maddi Kültür Unsurları’, Okt. Dr. Şükrü Baştürk ‘Mustafakemalpaşa Manevi Kültür Özellikleri‘, Yrd. Doç. Dr. Erol Ogur ‘Lise Öğrencilerinin Okuma Alışkanlığı Üzerine Bir Araştırma’, Cem Karakılıç ‘Tek Parti Dönemi Rapor Ve Yazışmalarında Mustafakemalpaşa (1923-1950)’, Dr. Halit Eken ‘Cumhuriyet’in İlanı’ndan 1960 Askeri Müdahalesi’ne Mustafakemalpaşa’da Genel Seçimler’,Gürhan Korkmaz ’1960 Askeri Müdahalesi’nden Günümüze Mustafakemalpaşa’da Genel Seçimler’ Ekrem Hayri Peker ‘Mustafakemalpaşa’nın İlk Mucidi, Güvem Köyü’nden İstanbul’a Hüsnü Okumuş’.