Bir zamanlar hayal olarak nitelendirilen prestij projelerin bir bir hayata geçirildiği 2017'de; sosyal yaşam merkezlerinden, alt yapıya, spor ve çevre yatırımlarından kırsal kalkınmaya kadar şehre gelişim ivmesi kazandıran bir çok atılım gerçekleştirildi.
Mustafakemalpaşa'nın en büyük özlemi olan Gençlik Merkezi Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri'nde imalat %90'lara ulaşırken altyapının temeli sayılan Atık Su Arıtma Tesisleri'nin yapımında sona yaklaşıldı.
Kırsal kalkınma için yeni hayvan pazarının temelinin atıldığı 2017 yılında, turizmin gözbebeği Suuçtu'da da doğaya uygun sosyal tesisler hizmet vermeye başladı.
Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, geçtiğimiz yılda hayata geçirilen projeler ve 2018 yılı yatırım programını değerlendirdi.
Vizyon proje Gençlik Merkezi
Başkan Sadi Kurtulan, 100 binlik nüfusu bulunan Mustafakemalpaşa'nın sosyal yaşam alanlarına yönelik her geçen gün artan ihtiyacını, 'vizyon projemiz' olarak nitelendirdiği Gençlik Merkezi ile karşılayacaklarını söyledi.
37 dönümlük bir alan üzerine kurulan 30 milyon TL'lik Gençlik Merkezi Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri’nin Mustafakemalpaşa’nın prestij projesi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; " Geçmişte çeşitli nedenlerle bu yatırım bitirilemedi. Biz buna takılı kalmadık ve göreve geldiğimiz günden beri bu projeyle yakından ilgilendik. Daha sonra bu alan bize devrolduğunda Gençlik ve Spor Bakanlığı’na giderek, bölgenin Mustafakemalpaşa’ya bir yaşam merkezi olarak kazandırılması noktasında girişimlerimiz oldu. Şehrin en özel yerinde yıllarca atıl kalan bu bölge şimdi yeni nesil tesislerle buluşuyor. Büyükşehir ve Spor Toto Genel Müdürlüğü ile birlikte yatırımı hayata geçirdik. Bu merkez, spora, kültüre ve sosyal yaşam alanlarına dönük, hepsini içinde barındıran bir kompleks olacak. İnşaatın %90’ı bitti. 500 kişilik konferans ve tiyatro salonu, fuaye alanı, 100 kişilik bir sinema salonu ve 130 kişilik tekrar küçük bir konferans salonu var. Hemen merkezin arkasında, ulusal ve uluslararası salon sporlarının yapılabileceği şekilde planlanan tesisler bulunuyor. Bunların yanı sıra futbol, voleybol ve basketbol sahası ile ilk kez bir tenis kortu yapılıyor. Bu yatırım bizim birlik ve beraberliğimizin eseridir" dedi.
Altyapı da köklü çözüm
Mustafakemalpaşa'nın acil çözüm bekleyen en büyük ihtiyacının altyapı olduğunu dile getiren Başkan Sadi Kurtulan, Büyükşehir ile birlikte koordineli çalışarak bu alanda bir değişim hamlesi başlattıklarını kaydetti.
Merkez ve kırsal mahallelerin alt ve üst yapı ihtiyaçlarının bütünleşik projelerle karşılandığını ifade eden Başkan Kurtulan; " 40 yıl ötelenmiş bir altyapı sorunu var. O zaman nüfus 20 bin civarındaydı, şimdi 100 bine ulaştı. Altyapı projelerimizi 250 bin nüfusa göre hazırlıyoruz. Su, kanalizasyon, yağmur suyu ve atık suyu gibi imalatların her biri etaplar halinde hayata geçiriliyor. Bu işin temeli arıtma tesisidir. Mustafakemalpaşa'da bir ilk olan 14 milyonluk Atık Su Arıtma Tesisi'nin %80'ler civarında inşaatı bitti. Tesis tamamlandığında ilk kademede günde 17 bin m3 su arıtılacak. Kırsalda da altyapı hizmetleri paket tesisler halinde gerçekleştirilecek. Bununla birlikte Büyükşehir öncülüğünde Avrupa Yatırım Bankası'ndan 150 milyon Euro'luk bir kredi alınıyor. 2018 ile birlikte müthiş bir altyapı çalışması bizi bekliyor. Çevre yatırımları kapsamında da Katı Atık Aktarma İstasyonu'nu hizmete aldık ve günlük 80 ton çöp Bursa'ya naklediliyor. Karşıyaka'daki en büyük sıkıntı olan vahşi depolama sahası da bu projenin devreye girmesiyle çözüldü. O alan şimdi ağaçlandırılacak. BUSKİ'nin desteği ile 3 yıl içinde 131 mahalleye 85 milyon TL değerinde 180 adet yatırım yapıldı. Arazi yollarının bakımından, yeni imar yollarının açılmasına, parke ve bordür çalışmalarından, okul, cami ve mahalle konağı gibi ortak kullanım alanlarındaki binaları da planlı bir şekilde elden geçiriyoruz " dedi.
Temizlik çalışmaları kapsamında rutin hizmetler dışında filoya katılan yeni araçların her mahalleye ulaştığını belirten Başkan Sadi Kurtulan; " Vatandaşımızın talepleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan bölgelere bugüne kadar 2400 çöp konteyneri dağıttık. Atık yağ, atık pil, şişe çam ve ambalaj geri dönüşümleri hızla sürüyor. Peyzaj çalışmaları içinde bu yıl 310 bin adet mevsimlik çiçek ekimi gerçekleştirildi. Yeni oyun grupları ve yeşil alanlarla donatılan parkların sayısını arttırıyoruz. Kent güvenliği için paydaşı olduğumuz MOBESE'yi de hizmete aldık " dedi.
Su kapasitesi artıyor
Mustafakemalpaşa'nın içme suyu potansiyelini arttıran iki adet su deposu inşaatının hızla sürdüğünü kaydeden Başkan Kurtulan; " Su cenneti olan bölgemizde maalesef iletim hatlarının eskimiş olmasından dolayı %60 dolayında kayıp var. BUSKİ ile birlikte bir plan dahilinde tüm bu sorunların üzerine gidiyoruz. Söğütalan’daki suyu Keltaş’a getirdik. Bostandere’den de getiriyoruz. Kara Dere grubu su iletim hatlarının düzeltilmesi için de yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Oğlak Tepe ve Lalaşahin Mahallesi'nde 600 ve 300 tonluk ihtiyaca artık cevap vermeyen su tesisleri vardı. Bunları yıktık. Şimdi birine 10 bin diğerine ise 5 binlik su kapasiteli depolar yapıyoruz. Yeni yılla birlikte bu depoları hizmete alacağız ve su sıkıntısını artık çekmeyeceğiz. Su kapasitesi 21 bin tona kadar yükselecek " diye konuştu.
Suuçtu'ya doğa dostu tesis
Mustafakemalpaşa'nın dünyaca ünlü doğa harikası Suuçtu Şelalesi ve Tabiat Parkı, yeni yüzüyle ziyaretçilere kapılarını açtı.
Mustafakemalpaşa'ya 18 km. uzaklıkta bulunan 38 metre yüksekliğindeki Suuçtu Şelalesi'ni 2015 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden devralarak Türkiye Patent Enstitüsü'nden marka tescilini gerçekleştiren Mustafakemalpaşa Belediyesi, yerli ve yabancı turistleri 12 ay boyunca ağırlayan bölgeyi; kır lokantasından büfeye, köprüden seyir terasına kadar bir çok yeni sosyal donatıyla buluşturdu.
Suuçtu Şelalesi'nin turizm ve marka değerini arttıracak bu proje ile 75 m2'lik kır lokantası, 25 m2'lik büfe, seyir terası, köprü, ahşap oturma bankları, çöp kovaları, prefabrik engelli lavabosu, yürüyüş yolları ve merdivenlere 1000 m2'lik kayrak taşı kaplaması ve peyzaj çalışmalarının yapıldığını belirten Başkan Sadi Kurtulan; " Mustafakemalpaşa'nın sahip olduğu bu güzel doğa harikası artık nezih bir ortama kavuştu. Özellikle planlama alanı içerisinde herhangi bir ağaç kesimi yapılmadı. Kır lokantası ve büfeler sayesinde bölgeye gelen misafirler ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek. Önümüzdeki yıl seyir bankı, kayrak taşı ve korkuluk ilaveleri olacak. Ayrıca bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmak için otopark, yol genişletme ve rink hat çalışmaları başladı. Suuçtu'yu elektriğe kavuşturmak amacıyla bir nakil hattı projesi hazırlandı. Bu proje Ankara'da onay bekliyor. Bu tabiat güzelliği, fotoğraf sanatçılarından, doğa sporcularına uzanan geniş bir yelpazede yerli ve yabancı turistlere doğal bir platform sunacak " dedi.
Ulaşım yeni köprüyle nefes alacak
Mustafakemalpaşa'daki ulaşım yatırımları hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, trafiği büyük ölçüde rahatlatacak olan 3. köprü inşaatının hızla sürdüğünü söyledi.
Yüksek tonajlı araçların şehir içine girmeden seyrini sağlayacak köprünün 22 metrelik kazıklarının çakıldığını belirten Başkan Kurtulan; " Dere Mahalle -Fevzi Dede Mahallesi arasında uzanacak olan köprü önemli bir arter olacak. Tabliyesi betonarme şekilde imal edilecek köprü 171 metre açıklıklı olacak. Yol bağlantıları için de gerekli imalatlar gerçekleştirilecek. Bununla birlikte Ziraat Bankası yanındaki alana çok katlı bir otopark projemiz var " dedi.
Kırsal kesime dev destek
Geçtiğimiz yıllarda 2/B statüsündeki 500 bin m2'lik araziyi satın alarak üreticinin hizmetine sunan Mustafakemalpaşa Belediyesi, bölge ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan hayvancılığın gelişimi için de önemli bir adım daha attı.
Et entegre tesisi yatımlarının giderek arttığı bir dönemde hayvan yetiştiricileri ile tüccarlar arasında yeni köprüler kurarak hayvan ticaretine pozitif bir değer katacak olan modern Hayvan Pazarı Projesi'nin yapımı başladı.
Yalıntaş'ta kurulan yeni pazarının 750 büyük baş ve 1.500 küçük baş hayvan kapasiteli olacağını kaydeden Başkan Sadi Kurtulan; " Tesiste, büyük baş için 80 adet, küçük baş içinse 96 adet padog yer alacak. 3.5 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçen proje içinde saman ve yonca satış birimleriyle de tüccarların ihtiyacı karşılanacak. Mustafakemalpaşa’da tarımsal hayvancılığın gelişimi, üreticilerin kazançlarının artması için yeni yatırımlara öncülük ediyoruz. Güney Marmara’nın en büyük et entegre tesisi olan Etçii’nin yatırımı ile birlikte eski mezbahanın modern bir tesise dönüşümünü sağlayan özel teşebbüslerin önünü açtık. Üretim ve istihdama dönük her yatırımı desteklemeye devam edeceğiz. Süt ve ürün toplama merkezlerinin kurulması, farklı üretim alanlarına yönelmek isteyenlere fidan desteği gibi kırsal kalkınmanın bir çok alanında üreticilerimizin yanındayız " dedi.
'Sosyal yaşamın her alanında varız'
Mustafakemalpaşa’nın sosyal ve kültürel yaşamına canlılık kazandıran, yaşam boyu eğitim olgusunu mahallelere taşıyarak vatandaşların yeni beceriler kazanmasına imkan sağlayan Uğur Böceği Kültür Merkezi, 13 şubede 30 ayrı branşta 3 bin kursiyerle faaliyetlerini sürdürüyor.
Sosyal yaşamın güçlü bir uzantısı olarak yaşama değer katan Uğur Böceği Kültür Merkezi'nin bugüne kadar 12 bin kursiyeri belgelelendirdiğini kaydeden Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; " Müzik ve gösteri sanatlarından fotoğrafa, el becerilerinden geleneksel sanatlara kadar birçok alanda her yaştan kursiyeri sosyal yaşamın içine katıyoruz. Her Perşembe günü gerçekleştirdiğimiz Halk Günü uygulamasıyla sorunlara birinci elden çözüm buluyoruz. Mehter takımından bölge tiyatrosuna, TSM Korosu'ndan uluslararası şenliklere ev sahipliği yapan birçok kültürel aktiviteyi Mustafakemalpaşalılarla buluşturduk. Okul bahçelerinden başlayarak dersliklere kadar eğitim kurumlarının eksikliklerini gidermek için bir çok çalışma yürütüyoruz. Eğitim kurumlarımızın fiziki kapasitelerini arttırırken öğrenicilerimizi de 'Online Eğitim Projesi'nden yazar söyleşilerine, kitap desteğinden kısa film yarışmalarına kadar eğitimin tüm yönleriyle buluşturuyoruz. 7-14 yaş grubundaki 200 çocuğumuzu ise ücretsiz olarak yaz döneminde yüzme kursu ile ödüllendirdik " dedi.
Sosyal ve kültürel yaşamın her alanında var olduklarına dikkat çeken Başkan Kurtulan;
" Bu yıl ilk kez Mustafakemalpaşa'nın yöresel ürünlerini mini bir fuarla tanıttık. 10 yıl aradan sonra Güvercin Festivali'ni düzenleyerek Türkiye'nin dört bir yanından güvercin severleri misafir ettik. 5 ayrı mahallede 4 bin kişiyle bir sofra etrafında oruç açtığımız Ramazan'da her gün 200 kişiye 5 bin 800 öğün sıcak yemek hizmeti verdik. Ayrıca Muharrem Ayı'nda geleneksel aşure ikramımızı 5 bin kişiyle paylaştık.Yeni istihdam alanları oluşturmak ve iş kurma hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için de girişimcilik destek programı, toplum yararına çalışma projeleri ve mesleki eğitim kurslarına öncülük ediyoruz. Bu kapsamda, 325 kişi girişimcilik destek programından faydalanırken 235 kişiye de belediye bünyesinde geçici olarak iş imkânı sağlandı. Dezavantajlı vatandaşların sosyal entegrasyonunu sağlamak için hazırladığımız AB destekli 'Yaşama Katlıyorum Projesi'nden de 1590 kişiyi faydalandırdık. Ayrıca Sosyal İşler Müdürlüğümüz aracılığı ile dost elimizi günün her saatinde vatandaşımıza uzatıyoruz. Giyim ve ev eşyası yardımlarından ev onarımlarına, tekerlekli sandalye ihtiyacından temizliğe kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışmada sürekliliği sağladık. Geleneksel hale getirdiğimiz toplu sünnet etkinliği ile bu yıl 31 çocuğumuz daha delikanlılığa ilk adımını attı. Teknik alt yapısı güçlendirilen Sokak Hayvanları Geçici Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde de bine yakın hayvana koruyucu hekimlik uygulaması yapıldı. Sokak hayvanlarına yönelik klinik, tedavi, bakım, kısırlaştırma ve sahiplendirme hizmetleri sürüyor " dedi.
Başkan Sadi Kurtulan, 15 Temmuz'un yıl dönümünde bir hafta süren anma etkinliklerine öncülük yaptıklarına dikkat çekerek; " Ülkemiz için milat sayılan bu günde şehitlerimiz için özel bir anma etkinliğine ev sahipliği yaptık. Mustafakemalpaşa'daki tüm kesimler, Adnan Menderes Meydanı'nda büyük bir katılımla ülkesine ve demokrasiye sahip çıktı. Gücümüzü birliğimizden aldığımızı bir kez daha gösterdik" diye konuştu.
Sporda tesisleşme sürecek
Geçmiş yıllarda nitelikli spor alanları sorunu yaşayan Mustafakemalpaşa, bu dönemde hayata geçirilen tesisleşme hamleleriyle sporcu kent kimliğini öne çıkaran yatırımlara kavuştu.
Şükrü Erdem Tesisleri yanında amatör sporlara, gençlere ve çocuklara kalıcı bir spor tesisi daha kazandırıldı. 23 bin m2 alan üzerine kurulan yeni tesislerde, 105 x70 ve 40 x 30 ebatlarında iki saha bulunuyor. 350 kişilik tribünü, gece aydınlatması, soyunma odaları ve sentetik çim sahasıyla FİFA standartlarına uygun olarak yapılan tesisler, yeni sezonla birlikte hizmete açıldı.
Bununla birlikte mevcut sahalarında çok yönlü olarak elden geçirildiğini dile getiren Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; " Bu kapsamda, Mustafakemalpaşa Stadı'nda çok yönlü bir restorasyon için düğmeye basıldı. Mevcut zemin ve drenaj sisteminin yenilendiği stada doğalgaz, kamera ve ses sitemleri eklendi. Tribün koltukları ve soyunma odalarının da modernize edildiği stat, nitelikli bir ortamda spor yapma imkanı sunacak. Gençlerin sporla buluştuğu semt sahaları da eski günlerine geri dönecek. Fevzi Dede Mahallesi'ndeki Akar Sahası'nın tekrar spora kazandırılması için çalışmalarda sona yaklaşıldı. Kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından saha, FİFA kriterlerine uygun bir şekilde yapılması için Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne devredildi. Projenin çizildiği tesisler ihale aşamasına geldi. Amatör liglerde mücadele eden kulüplere her yıl malzeme ve maddi destek vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar birçok başarıya imza atan Belediye Spor’da basketbol, voleybol, karate, tekvando, güreş ve atletizm branşlarına 500 kişilik kadrosuyla öz kaynaklarını planlı bir şekilde kullanıyor. Mustafakemalpaşa'nın geleneksel spor şenlikleri olan TATLITOP, dama, havacılık, yol koşusu, bilardo ve yağlı güreş festivallerine de her yıl geniş bir katılımla ev sahipliği yapıyoruz " dedi.
'Yeni atılımlara imza atacağız'
Mustafakemalpaşa'nın 2018 yılında da yeni atılımlara imza atacağını söyleyen Başkan Sadi Kurtulan, devam eden proje çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi; " Yeni yıl bizim için hem açılışların hem de yeni eserlerin temelini atacağımız bir yıl olacak. Kirmasti Deresi'nin sosyal yaşamla bütünleşmesi için projelendirilen Kule Restoran'ın ihale aşaması tamamlandı. Hem Büyükşehir Belediye Başkanımız hem de DSİ yetkilileriyle birlikte bölgede incelemeler yaptık, istişarelerde bulunduk. Rauf Denktaş Caddesi üzerinde kurulan fakat artık ihtiyaca cevap vermeyen pazartesi pazarını, Rüştiye Caddesi'nde daha modern ve kullanışlı bir alana taşımak istiyoruz. Başta pazarcı esnafı olmak üzere vatandaşların da uzun yıllar yaşadığı bu sıkıntıyı 6 bin metrekarelik alanda uygulanacak yeni pazaryeri ve sosyal yaşam merkezi projesi ile çözeceğiz. Herkese daha rahat alışveriş imkanı sağlayacak tesis için kamulaştırma işlemleri sona yaklaştı. Bu kapsamda merkez kapalı pazaryerini de rehabilite edeceğiz. Suuçtu'nun ardından Tümbüldek'te de bir turizm hamlesi başlatacağız. Bölge de satın aldığımız oteli termal turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Sünlük Mahallesi'nde bulunan 20 dönümlük arazi üzerine 700 hanenin elektrik tüketimini karşılayabilecek güçte GES kurmayı planlıyoruz. Bu proje için çağrı mektuplarını aldık, bağlantı anlaşmalarını imzaladık. Şehirler arası Terminal için ise yer tespiti ve etüt projeler devam ediyor. Yeni yılla birlikte Büyükşehir ile koordineli bir şekilde çalışarak bu projelere hız vereceğiz."
Mustafakemalpaşa Belediye Gelişmelerini takip edin.