Geri Dön

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nden Bosna Hersek çıkarması

29-06-2011 Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ve beraberindeki bir grup heyet, kardeş şehir Bosna-Hersek Mostar Belediyesi’ne bağlı Blagaj Belediyesini ziyaret etti.        

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nden Bosna Hersek çıkarması

29-06-2011 Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ve beraberindeki bir grup heyet, kardeş şehir Bosna-Hersek Mostar Belediyesi’ne bağlı Blagaj Belediyesini ziyaret etti.        

    Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ve beraberindeki bir grup heyet, kardeş şehir Bosna-Hersek Mostar Belediyesi’ne bağlı Blagaj Belediyesini ziyaret etti.
 
 
    Ayvaz Dede Şenliklerini anma etkinliği kapsamında düzenlenen ziyarette, Başkan Kurtulan’ın yanısıra bazı Belediye Meclis Üyeleri ile birim müdürleri katıldı.
Ziyarette konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki köklü ilişkilerin, tarihi ve kültürel bağların, kardeş kentler ile daha da ileriye gideceğine inandığını söyledi. “İnsanı yücelt ki devlet yücelsin” anlayışı ve “Yurtta sulh Cihanda sulh” felsefesini her zaman ön planda tuttuğunu belirten Başkan Kurtulan, “Bizler arkamızda bıraktığımız eserlerle anılacağız. Bu eserlerden de en önemlisi sevgi, saygı, birlik ve beraberlik ile paylaşma duygusunu yerleştirirsek dünyada huzur olacak. Çocuklarımıza gelecekte güzel bir dünya bırakmalıyız. 2023 bizim Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü. Biz bu tarihe üç hedefle gidiyoruz. Birincisi; dünyanın en iyi demokrasisi insan haklarının olduğu bir ülke, 2’ncisi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi ve dünya ile paylaşılacak her türlü projelere hazırız. Sınır kavramı sadece insanların kafasında ve haritalarda kalmıştır. O halde biz neleri beraber yapabiliriz, hangi projeyi beraber gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.
    Her zaman karşılıklı paylaşım içerisinde olmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Kurtulan sözlerini söyle sürdürdü:
    “Biz Mostar’ı dünyanın bir kültür merkezi olarak görüyoruz. Farklı düşünen insanların nasıl beraber yaşadığını gösteren bir yer olarak görüyoruz. Mostar’da yaşayan insanlarının yüzünün güldüğünü görmek bizim sevincimizdir. Onların başı ağrırsa biz hasta oluruz.”
 
AYVAZ DEDE ŞERNLİKLERİ.. 
    Ziyaretin ardından tarihi Mostar Köprüsünü gezen Mustafakemalpaşalı heyet, bu yıl 501.’ncisi kutlanan ‘Ayvaz Dede” şenliklerine katıldı. Bursa Büyük Şehir Belediyesinden 50 kişilik bir grubun iştirak ettiği şenlikler, renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikler kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden gelen atlı birlikler, Travnik kasabasında toplandı. Ellerinde Osmanlı’yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle kasaba meydanında toplanan atlı birlikler, Ayvaz Dede’nin Prusaç yakınlarındaki dağda 40 gün dua etmesinden sonra suyun çıktığına inanılan alana doğru hareket etti. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan 8 km.’lik yolu at üzerinde kat etti.
    Bosna Hersek, Avustralya, Norveç gibi ülkelerde bulunan Boşnak toplulukların
katıldığı şenlikte İnegöl takımı konser verdi. Mehterin yanı sıra, Türkiye'den Ömer Faruk Güney ve Bosna Hersek'in genç sanatçılarından Armin Muzaferiya ilahiler seslendirdi. Etkinlikler geniş alanda binlerce katılımcının toplu namaz kılması ve dua etmesiyle sona erdi.
 
TARİHİ BAKIRBABA CAMİİ TÖRENLE İBADETE AÇILDI
    Saraybosna’da 130 yıl önce Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminde yıkılan tarihi Bakırbaba Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’ın katkılarıyla, yeniden inşa edilerek törenle ibadete hizmete açıldı.
    Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bakırbaba Camii önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’in, Türkiye’nin Avrupa’nın ortasındaki kardeşi olduğunu söyledi.
Saraybosna’da dönemin zengin tüccarlarından Bakır Baba tarafından 1544 yılında yaptırılan bu güne kadar 3 defa yıkılan Bakır Baba Camii’nin yeniden ibadete açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başkan Altepe, “Bugün burada Saraybosna için Bosna Hersek ve kültürümüz için çok önemli bir eser olan ecdadımızın yadigarı ve 130 yıl önce yıkılarak yok edilmiş bu topraklardan silinerek, kazınarak, atılmak istenmiş olan bu izlerin tekrar oluşması bu eserin tekrar ortaya konmasından dolayı bu güzel törende bulunuyoruz. Bizler dost ve kardeş Bosna Hersek’te bulunmaktan çok mutluyuz. Biz burada kendimizi kendi evimizde hissediyoruz. Çünkü sizler zaten kardeşimiz, akrabalarımız, dostlarımızsınız. Onun için bugün, bu güzel vuslat ve bu güzel birleşme gerçekleşiyor. Sizler bizim Avrupa’da kültürümüzü yaşatan, inancını yaşayan ve bunu sürdürmekte kararlı, azimli olan ve her zaman için Türkiye’nin de desteği ile bunu sürdürecek olan çok değerli dostlarımızsınız. Bu kültürü, bu inancı yaşatmak konusunda ortaya konacak olan tüm faaliyetlerde her zaman savaşta ve barışta, sıkıntılı ve mutlu günde beraber olacağız” diye konuştu.
    Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, İnegöl Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ile birlikte Bursa’dan çok sayıda bürokrat ve iş adamı katıldı.
 
.

.