Değerli hemşehrilerim,
Size uzun yıllar bu şehre bir esnaf olarak hizmet etmiş, dürüstlüğü ve yardımseverliğiyle tanınan Bıçkıcı Sadık Usta’nın oğlu olmaktan gurur duyan, onun gibi tek amacı hedefi ve ideali kendi insanına, şehrine hizmet etmek, çalışmak olan bir başkan olarak değil; kardeşiniz olarak sesleniyorum.
Bu şehirde yaşanan en küçük olumsuzluk bizi etkiler derinden sarsar. Hiçbir şeye kayıtsız kalmak, duyarsız kalmak mümkün değildir. Küçücük bir çocuğun ayağı takılıp düşse benim canım acır, sorumluluk hissederim. Bir esnaf çocuğu olarak bu şehrin insanlarına hizmet eden minibüsçü esnafının yanında olmamak en büyük ihanettir. Hal böyle iken tamamen siyasi amaçlarla bu insanların içinde bulunduğu durum üzerinden menfaat sağlamak isteyenler ise vatan hainidir. O kişiler şunu iyi bilsinler; göreve başladığım andan itibaren kucağımda bulduğum bu sorunu değerli esnaf kardeşlerimin mağduriyet yaşamaması için tabiri caizse onların lehine olacak şekilde görmezlikten geldim. Ancak mahkeme kararları, değişen yasalar ve yetkiler çerçevesinde tamamen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde olan bir konuda bizim suçlanmamızın kabul edilebilir tarafı yoktur. Her şeye rağmen dün olduğu gibi bugün de onların mağdur olmaması, bu süreçten en karlı şekilde çıkmaları için mücadele edeceğimi, yanlarında olacağımın bilinmesini isterim. Aşağıda süreci tüm detaylarıyla paylaşıyorum.
Saygılarımla.
MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞIN'DAN KAMUOYUNA DUYURULUR
Geçmiş dönemlerde Mustafakemalpaşa Belediyesi sınırları içinde ticari tahditli "T" seri plaka ile taksi faaliyeti sürdüren 75 adet taksiden 36 tanesini 07.02.2007 tarih ve 43 sayılı meclis kararı ile dolmuş taksiye dönüştürülmüş 24.4.2007 tarihinde de faaliyetlerine başlamışlardır.
Dönüşüme itiraz eden 79 No'lu Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi bu işleme karşı Bursa 3.İdare Mahkemesi'nde dava açılmış, Es ve 2007/2045 karar sayılı ile idari işlem, ihale yapılmaksızın dolmuş taksilere hak verilmesinin hukuka uyarlı bulunmaması nedeni ile iptal edilmiştir.
Devam eden işlemler neticesinde ilk etapta 22 gün, 15 gün ve 2 gün olmak üzere üç kez mahkeme kararı ile faaliyetleri durdurulmuştur.
Dönemin meclisin tekrar aldığı kararlar neticesinde 2886 sayılı yasa gereği ihale yapılmış, ihale süresi 6 ay ile sınırlı tutulmuş, bizim dönemimizde de her 6 ayda bir yenilenerek devam etmiştir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 12.07.2013 tarihinde otomobil tanımında "Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır" ibareli değişiklik nedeni ile taksi dolmuş işletmecilerinin belediyemize yaptığı başvurular neticesinde isteyenler araçlarını 8+1 kişi kapasiteli araçlarla değiştirmiş ve belediyemizce kendilerine yasalar çerçevesinde ruhsat tanzim edilmiştir.
6360 sayılı Büyükşehir Kanunu'nun 30 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra yetkiler bir çok alanda olduğu gibi ulaşımda da Büyükşehir'e geçmiş oldu.
Bu bağlamda Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlı faaliyet gösteren ve onun iştiraki olan BURULAŞ'ın yetkilileri ilçemize gelerek ilçe merkezinde faaliyet gösteren tüm toplu taşıma sektörü temsilcileri ile toplantılar yapılmış olup Büyükşehir mevzuatları ile alakalı bilgilendirmeler yapılmış ve kendilerine Taksi-Dolmuş -Minibüs-Servis araçları ve özel toplu taşıma araçları yönetmeliği tebliğ edilmiştir.
Bu yönetmeliğin 3.maddesinde taksi dolmuş tanımı "yapısı itibariyle sürücü dahil en çok 5 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan, adam başına tarifeli ücretle yolcu taşıyan ticareti motorlu araçtır" neticesinde kendilerinden araçlarını 4+1(dört yolcu bir şoför) olacak şekilde değiştirmeleri istenmiştir.
22.09.2014 tarihinde taksi dolmuşların Büyükşehir yetkili mercilerden taksi dolmuşların çalışma izni istemeleri ve akabinde mevcut araçların yönetmeliğe uymaması nedeni ile ret edilmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na açmış olduğu dava ile hukuki süreci kendileri başlatmıştır.
BURULAŞ yetkililerinin başlatmış olduğu ulaşım planlamasında Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan 36 adet taksi dolmuşun şehir içi toplu taşıma otobüsüne dönüşümü amacıyla gerekli UKOME Kurulu kararı alınması talebi ile 2015/89 tarihli başvurusu neticesinde 2015/135 karar nosu ile Mart 2015 tarihinde Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan "36 adet taksi dolmuşun 18 adedinin taksiye, 18 adedinin ise 3'e 1 olarak 6 adet şehir içi toplu taşıma otobüsüne dönüşümü" kararı alınmış, kendilerine tebliğ edilmiş, hak kaybına uğrayacağı endişesi ile karara sıcak bakmamışlardır.
Bütünleşik bilet sisteminin de alt yapısının 79 No'lu Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi'ne tebliğine ilişkin Tatkavaklı Mahallesi'nde faaliyet gösteren 7, Yalıntaş'da 12, merkezde 17 otobüs işletmecisi kendi aralarında anlaşarak birleşmiş, 36 araç ile 01.05.2015 tarihinde BURULAŞ ile toplu sözleşme imzalayıp bütünleşik bilet sistemine geçmiştir.
Devamında kendi imkanları ile araçlarının yenileme sürecine girilmiş 11.02.2016 tarihinde Adnan Menderes Meydanın'da düzenlenen törenle halkımızın hizmetine sunulmuştur.
Bu gelişmeler olurken taksi dolmuş işletmecilerine sürece dahil olmaları yönünde sözlü uyarılar defalarca yapılmıştır.
Konu ile ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi'ndeki bütün yetkili genel müdür yardımcısı, daire başkanı, kurum müdürleri ve dolmuş sahiplerinin tümünü bir araya getirerek bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.
Bir önceki yıldan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne açmış oldukları dava 29.03.2016 tarihinde neticelenmiş, 2007 yılından başlayan hukuki süreçler incelendiğinde Büyükşehir Yasası uygulamaya girdiği tarihten itibaren yaklaşık 2,5 yıldır ihale yapılmadığı göz önüne alınarak çalışma haklarının devamlılığı bulunmadığı ve mevcut yasalar çerçevesinde kendilerine ruhsat tanzim edilemeyeceğinden hiç bir hakları yoktur kararına varmıştır. Bu kararın verilme tarihi olan 29.03.2016'dan itibaren kendileri ile çözüm arayışlarına gidilmiş bir sonuca varılamamıştır.
Dahilinde Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı tarafından haklarında işlem yapılmış, faaliyetlerini durdurma cezaları Büyükşehir Encümeni tarafından onanmış ve işleme konmuştur.
07.12.2016 tarihinde itibaren de faaliyetleri sonlandırılmış ve yine çözüm olarak ilçe halk otobüsleri temsilcileri ve taksi dolmuş temsilcileri AK PARTİ, CHP ve MHP ilçe başkanları tarafından oluşturulan çözüm odaklı 3 saat süren toplantının sonucunda kendileri plaka tahdidi noktasında hala çekimser olmaları nedeni ile bir sonuca varılamamıştır.
Bütün bu gelişmelere rağmen yine de Bursa Büyükşehir Belediyesi UKOME'ye, dolmuşların tekrar hizmete kazandırılması ile ilgili müracaatımı 23.12.2016 tarihinde yaptım.
Tüm bu gelişmeler esnasında taksi dolmuşların Büyükşehir'e açtığı dava neticesinde, şahsımla ve benim görev yaptığım yaklaşık 7 yıllık dönemimi içermemekte kamuoyunda belirli guruplar tarafından tarafıma karşı yürütülen kara propaganda çalışmalarında haksız mesnetsiz ve hukuksuz bir suçlama ile şahsıma bilinçli bir şekilde zarar verilmeye çalışılmaktadır.
İlçemizde görev yaptığım 7 yıldan bu yana tüm esnafımızın yanında olduğum gibi Bursa'da 17 ilçe arasında 'ticari plaka' (M,S,D,T) satışı yapmayarak, bu satışlarla bütçe açığı kapatmaya çalışmayan tek ilçe belediyesi biziz.
SAYGILARIMLA
SADİ KURTULAN
Mustafakemalpaşa Belediye Gelişmelerini takip edin.