Geri Dön

Mustafakemalpaşa 2016'da vites yükseltti

04-01-2017 Mustafakemalpaşa halkının kendilerine duyduğu güveni boşa çıkarmadıklarını söyleyen ve taahhütte bulundukları projeleri tek tek hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Sadi Kurtulan, hedeflerinin Mustafakemalpaşa’yı her yönüyle bir caz

Mustafakemalpaşa 2016'da vites yükseltti

04-01-2017 Mustafakemalpaşa halkının kendilerine duyduğu güveni boşa çıkarmadıklarını söyleyen ve taahhütte bulundukları projeleri tek tek hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Sadi Kurtulan, hedeflerinin Mustafakemalpaşa’yı her yönüyle bir caz

 

Etkin ve sürekli hizmet anlayışı ile yürütülen çalışmalarla verimli bir yılı geride bırakan Mustafakemalpaşa Belediyesi, 2016’da 'bütün şehir' uygulamasıyla birlikte ivme kazanan gelişim sürecinin farkını yeni yatırımlara kavuşarak yaşadı.

Şehrin çehresini değiştirecek prestij projelerin başında gelen Gençlik Merkezi Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri ile birlikte alt yapı hamlesinin ilk girişimi olan Atık Su Arıtma Tesisleri’nin temeli atılırken, çöp sorunu ise yaz aylarında hizmete açılan Katı Atık Aktarma İstasyonu’yla tarihe karıştı.

Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, 2016 yılında hayata geçirilen ulaşım, alt yapı, temizlik, çevre ve spor yatırımları, kültürel ve sosyal hizmetler ile kırsal kalkınma hamlelerini değerlendirdi.

Kuruluşunun 135. yılını kutlayan Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin 100 binlik nüfusu, 131 mahallesi ve 640 km’lik yol ağıyla Bursa’nın hizmet alanı en büyük bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Sadi Kurtulan, sağlam ve kararlı atılımlarla bu potansiyeli yeni projelerle buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Sosyal yaşamın yıldızı parlıyor

 

Mustafakemalpaşa'nın sosyal yaşam alanlarına olan ihtiyaçları modern uygulamalarla projelendiriliyor.

Yılların özlemi olan Gençlik Merkezi Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri’nin yapımı için düğmeye bastıklarını dile getiren Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; " Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile birlikte 37 dönümlük alan üzerinde hayata geçirdiği bu vizyon projenin temelini attık. Spor, sanat ve kültür bu merkezde gençlerle buluşacak. Yüzme havuzu, tenis kortları, spor salonları, sahalar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, konferans ve sergi salonlarının içinde bulunacağı bu kompleksi hızla tamamlamayı planlıyoruz " dedi.

 

Altyapı ve ulaşım hamlesi

 

Merkez ve kırsal mahallelerin ulaşım, alt ve üst yapı ihtiyaçları bütünleşik projelerle karşılanıyor.

Alt yapı ihtiyaçlarının etap etap projelendirildiğini ifade eden Başkan Kurtulan; " Hedefimiz alt yapıda standardı yakalamak. Vatandaşlarımızın en büyük beklentisi de alt yapısı tamamlanmış sağlıklı bir kentte yaşamak.  14 milyonluk arıtma tesisinin inşaatına başlandı. Tesis tamamlandığında ilk kademede günde 17 bin m3 su arıtılacak.

3 milyon TL'lik Katı Atık Toplama Tesisi ise hizmete girdi. Günde 80 tonluk evsel atık burada bertaraf ediliyor. 2016, toplu taşımada konforlu ve kaliteli ulaşım çıtasının yükseldiği bir yıl oldu. 5,5 milyon TL'lik yenilenmiş özel halk otobüsü filosu devreye girdi. Belediye olarak 4,2 milyonluk bir yatırımla da araç parkımızı güçlendirdik. 3. köprü projemizde ihaleye çıktı. Dere Mahalle-Atariye Mahallesi arasında yapılacak olan bu köprü ulaşıma büyük nefes aldıracak. 2016’da 830 km'lik arazi yolunun bakım ve onarımı yapıldı. Dere, alt temel, mıcır gibi toplamda 68 bin ton stabilize malzeme kullanıldı. 22 km'lik asfalt yol tamir edildi. 35 bin m2 parke, 3 bin m/tül bordür ve 250 metre yağmur oluğu çalışması yapıldı. İçme suyu isale hatları, ortak kullanım alanlarındaki binalarda planlı bir şekilde elden geçirildi. Mustafakemalpaşa'nın alt yapı sorunlarına etkin çözümler uygulanıyor. Bu kapsamda içme suyu, inşaat arızası ve kanal bakım çalışmalarında günlük ortalama 45 işlem yapılıyor. BUSKİ aracılığı ile yıl içerisinde 21 bin metre içme suyu, 15 bin metre kanalizasyon çalışması, 65 bin metre isale hattı, 800 metre yağmur suyu hattı yapıldı. Ayrıca 4 adet su deposu ve 5 adet derin kuyu sondajı gerçekleştirildi. Kırsal kesimin kalkınması yönelik attığımız önemli bir adım da 2/ B arazilerini satın almak oldu. 500 bin m2'lik arazi üreticinin hizmetine sunuldu. Ayrıca farklı üretim alanlarına yönelmek isteyen üreticilerimize de 4 bin adet fidan desteğinde bulunduk. Temizlik çalışmaları kapsamında rutin hizmetler dışında araç filosuna kattığımız çöp taksiler her yere ulaşıyor. Atık yağ, atık pil, şişe çam ve ambalaj geri dönüşümleri hızla sürüyor. Bu yıl 1.620 tonluk geri dönüşüm malzemesi toplandı. Peyzaj çalışmaları içinde bu yıl 800 bin adet mevsimlik çiçek ekimi gerçekleştirildi. Yeni oyun grupları ve yeşil alanlarla donatılan parkların sayısı 170'e, spor aletleri ise 90'a yükseldi " dedi.

 

Sosyal ve kültürel belediyecilik

 

Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirilen projelerle dayanışma ruhunu arttırarak kişisel gelişime güç katan Mustafakemalpaşa Belediyesi, Uğur Böceği Kültür Merkezi ile bu yıl 3 bin kursiyere daha sanatsal ve mesleki beceri kazandırdı.

13 şube ve 27 branşta kurs eğitimlerine devam eden Uğur Böcekleri'nin sosyal belediyeciliğin güçlü bir uzantısı olduğunu söyleyen Başkan Kurtulan;" Bu merkezimiz, MBB Altın Karınca Belediyecilik Ödülü'nü de kazanarak başarılarını taçlandırdı. Mehter takımından bölge tiyatrosuna, TSM Korosu'ndan uluslararası şenliklere ev sahipliği yapan birçok kültürel aktiviteyi Mustafakemalpaşalılarla buluşturduk. 500 başarılı öğrencimizi Çocuk Köyü etkinliği ile ödüllendirdik. Okul bahçelerinden başlayarak dersliklere kadar eğitim kurumlarının eksikliklerini gidermek için yürüttüğümüz birçok çalışmaya 11 bin öğrenciyi kapsayan 'Online Eğitim Projesi'ni de ekledik. 7-14 yaş grubundaki 160 çocuğumuz ise ücretsiz olarak yaz döneminde yüzme kursunda buluştu. Kentin tarihsel, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini gün yüzüne çıkarmak, gelecek için hedeflenen atılımlara yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla Uluslararası 3. Mustafakemalpaşa Sempozyumu'nda bilim insanlarını buluşturduk.  3 gün süren bu sempozyumun bildirileri, bir kitap halinde kent belleğindeki yerini aldı. Genç kuşaklar ile şiir arasında olgun bir iletişim kurulmasına öncülük eden şiir festivalinin 4.'sünü de 16 şairin katılımıyla düzenledik. Türk Dünyası Kültür Şöleni'nin de ise 16 ülkeden gelen misafirlere ev sahipliği yaparak hem yeni dostluklara kapı açtık hem de kültürel ve sportif aktiviteler gerçekleştirdik. Kültür gezilerimizi ise periyodik aralılarla sürdürüyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş sokak iftarlarını tekrar canlandırdık. 5 ayrı mahallede 3.500 kişiyle bir sofra etrafında buluştuk. Ramazan ayında evlad-ı fatihan topraklarında yaşayan soydaşlarla belgeseller aracılığı ile gönül köprümüzü güçlendirdik.

Ayrıca Muharrem Ayı'nda geleneksel aşure ikramımızı 5 bin kişiyle paylaştık.

Yeni istihdam alanları oluşturmak ve iş kurma hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için de girişimcilik destek programı, toplum yararına çalışma projeleri ve mesleki eğitim kurslarına öncülük ediyoruz. Bu kapsamda, 270 kişi girişimcilik destek programından faydalanırken

İŞ-KUR Hizmet Noktası'ndan da 8.600 kişinin iş başvuruları yapıldı. Ayrıca 30 kişiye de belediye bünyesinde geçici olarak iş imkânı sağlandı. Teknik alt yapısı güçlendirilen Sokak Hayvanları Geçici Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde de bine yakın hayvana koruyucu hekimlik uygulaması yapıldı. Sokak hayvanlarına yönelik klinik, tedavi, bakım, kısırlaştırma ve sahiplendirme hizmetleri sürüyor " dedi.

 

Dost eli 131 mahalleye uzanıyor

 

Sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya güç ve süreklilik katan Mustafakemalpaşa Belediyesi, yaşamın her alanında ihtiyaç sahiplerine dost elini uzatıyor.

Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, toplumda paylaşma bilincini arttıran faaliyetlerin başında gelen Sosyal Paylaşım Mağazası aracılığıyla 2.665 kişiye giyim ve ev eşyası, 1.407 aileye erzak paketi, 690 aileye de kömür yardımında bulunulduğunu söyledi.

10 ailenin de talepleri doğrultusunda ev onarımlarının gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Kurtulan; " Sosyal belediyecilik uygulamaları kapsamında 3 adet manuel, 8 adet akülü tekerlekli sandalye ihtiyaç sahibi engelli bireylere ulaştırıldı. Ayrıca engelli çocuk oyun parkı ihtiyaçlarını da karşılamak için çalışmalarımıza hız verdik.Toplu sünnet etkinliği ile 48 çocuğumuz delikanlılığa ilk adımını attı. 96  aileye ise 190 bin TL'lik asker yardımı yapıldı. Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonunu sağlamak  amacıyla hazırladığımız 'Yaşama Katılıyorum Projesi'ne de Avrupa Birliği'nden 100 bin Euro destek geldi. Gazilerimize de yeni bir bina tahsisi ettik. Yeni dönemde yaşlı-kimsesiz ve bakıma muhtaç kişilerin ev temizliklerinin yapılması, sıcak yemek hizmeti verilmesi ve katılımcı sosyal projeler üretilmesini hedefliyoruz " dedi.

 

Sporda tesisleşme

 

Mustafakemalpaşa'da sportif faaliyetleri arttırmak amacıyla tesisleşme hamlesi başlattıklarını söyleyen Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, modernize edilen Şükrü Erdem Spor Tesisleri'nin yanında yeni bir spor tesisinin de yapımında sona gelindiğini belirtti.

Amatör liglerde mücadele eden kulüplere her yıl malzeme desteği verildiğini dile getiren Başkan Sadi Kurtulan; " Spora ve sporcuya ciddi yatırımlar yapıyoruz. 11 amatör kulübün bulunduğu Mustafakemalpaşa’da spor tesislerini çoğaltıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Şükrü Erdem Tesisleri ve stadı her yönden yeniledik. Kuzey-güney yönünde suni çim 68 metreye 105 metre ölçülerinde her türlü idman ve müsabakanın yapılabileceği yeni tesislerin yapımı da tamamlanılıyor. Sonra sıra Akar Sahası’na gelecek. Bu tesisleşme hamlesini sürdüreceğiz. Bugüne kadar birçok başarıya imza atan Belediye Spor’da basketbol, voleybol, karate, tekvando, güreş ve atletizm branşlarına 500 kişilik kadrosuyla öz kaynaklarını planlı bir şekilde kullanıyor. Mustafakemalpaşa'nın geleneksel spor şenlikleri olan TATLITOP, dama, havacılık, yol koşusu, bilardo ve yağlı güreş festivallerine de her yıl geniş bir katılımla ev sahipliği yapıyoruz " dedi. 

 

Yeni yıl yeni yatırımlar

 

2017 yılının yeni yatımlara kapı açacağını kaydeden Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, devam eden proje çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi; " Dere Boyu Rekreasyon Projesi ihale aşamasına geldi. Dere ıslah çalışmaların bitmesiyle birlikte yeşilin suyla buluşacağı bu proje, 40 metre yüksekliğinde bir kule kafe ile taçlandırılacak. Mustafakemalpaşa'nın sosyalleşmesine katkı sağlayacak olan Kent Park Projesi'nin de alt yapı çalışmaları sürüyor. Bin dönümlük alanın tahsis işlemlerini yürütüyoruz. Yunus Emre Mahallesi Pazar Yeri ve Sosyal Tesisi'nin projeleri de tamamlanılıyor. Bu yatırımla hem pazarcı esnafı modern bir alana kavuşacak hem de proje içinde yer alan tesisler sosyal ve kültürel yaşamın hizmetine sunulacak. Suuçtu Şelalesi'ni de kafelerden büfelere her türlü peyzaj düzenlemesiyle yeni bir kimliğe kavuşmasını istiyoruz. Bunu için hazırladığımız doğa dostu projeyi revize ederek turizme kazandıracağız. Ayrıca Tümbüldek Kaplıcalar Bölgesi'nde satın aldığımız oteli termal turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Sünlük Mahallesi'nde bulunan 20 dönümlük arazi üzerine 700 hanenin elektrik tüketimini karşılayabilecek güçte GES kurmayı planlıyoruz. Bu proje için çağrı mektuplarını aldık, bağlantı anlaşmalarını imzaladık. 916 bin TL maliyetli MOBESE sisteminin kurulumu içinde imzaları attık. Kentin güvenliği için bu sistem yeni yılda hizmete başlayacak. Şehirler arası Terminal için ise yer tespiti ve etüt projeler devam ediyor. Yeni yılla birlikte Büyükşehir ile el ele vererek bu yatırımlara hız vereceğiz."