Geri Dön

Milli Mücadele kahramanına vefa

19-10-2016

Milli Mücadele kahramanına vefa

19-10-2016

Mustafakemalpaşa Belediyesi, Kurtuluş Savaşı'nın yerel kahramanlarından Kuvayi Milliyeci Cinci Mehmet'in mezarını düzenleyerek yepyeni bir görünüme kavuşturdu.

Tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması için çalışmalarını sürdüren Mustafakemalpaşa Belediyesi, 1920 yılında işgale uğrayan Mustafakemalpaşa'da arkadaşları ile birlikte örgütlenerek Yunan saldırılarına karşı mücadele eden ve pusu kurularak şehit olan Cinci Mehmet'in Ovaazatlı Mahallesi'ndeki kabrini ihya etti.

Milli Mücadele kahramanının manevi şahsına layık bir hale getirilen kabrini ziyaret eden Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, çitle çevrilerek koruma altına alınan mezara çevre düzenlemesinin ardından bir tanıtım levhası yerleştirileceğini söyledi.

 

'Mezar özenle düzenleniyor'

 

Yol üzerinde bulunan ve uzun yıllar bakımsız kalan mezarın restorasyon çalışmalarını inceleyen Başkan Sadi Kurtulan; " Mustafakemalpaşa, İstiklal Harbi döneminde 2 yıl 2 ay 12 gün işgal altında kaldı. Bu dönemde kurulan yerel güçler kurtuluş için yeni bir dirilişe başladı. Cinci Mehmet'te zafere giden bu yolda gösterdiği cesaretle örnek olmuştur. Ovaazatlı Köyü’nden olan ve 'çok hareketli ve yerinde duramayan yapısından' dolayı 'Cinci' lakabını alan Mehmet'in 18 yaşında Ayşe Hanım ile evlendiği ve daha sonra askerliğini yapmak için Çanakkale’ye gittiğini biliyoruz. Üç yıl askerlik yaptıktan sonra Mondros Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti ordularının terhis edilmesi üzerine Kirmasti’ye (Mustafakemalpaşa) dönen Cinci Mehmet, Yunan işgaline karşı mücadele etmiş ve 1921 yılında pusuyla şehit edilmiştir. Ecdadımızın mezarını şimdi özenle düzenleyerek hak ettiği değere kavuşturuyoruz. İsimsiz kahramanlarla dolu ülkemizde bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet borçluyuz " dedi.

 

Cinci Mehmet kimdir ?

 

Ovaazatlı Köyü’ndendir. Anne ve babasının isimleri bilinmemektedir.

Cinci lâkabı “ çok hareketli ve yerinde duramayan yapısından” dolayı verilmiştir.

Cinci Mehmet 18 yaşında Ayşe Hanım ile evlenmiş ve daha sonra askerliğini yapmak için Çanakkale’ye gitmiştir.

Üç yıl askerlik yaptıktan sonra Mondros Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti ordularının terhis edilmesi üzerine Kirmasti’ye (Mustafakemalpaşa) dönmüştür.

Zengin Rum ailelerden aldığı para ve altınları fakirlere dağıtması halk arasındaki şöhretini arttırır. Fakat bu dönemde Kirmasti Komutanı Yarbay Osman’ı tebdili kıyafet olduğu için tanıyamamış ve arkadaşı Hasan ile beraber Uluabat Köprüsü civarında derdest etmiştir.

Bu yaptığı tek hatadır. Yarbay Kasap Osman bu olay üzerine Cinci Mehmet’i infaz edilecekler listesine alsa da daha sonra Milli Mücadelede taraftarı faaliyetlerinden dolayı affetmiştir.

Kirmasti’nin Yunanlılarca işgali üzerine köylerini korumak için arkadaşları ile örgütlenerek karşı mücadeleye başlamıştır. Cinci Mehmet işgal günlerinde yanına aldığı iki kişi ile Kirmasti'ye çekinmeden girebiliyordu ve ona kimse dokunamıyordu. Cinci Mehmet diğer Kuvayı Milliyeci'ler ile beraber mücadeleye atılmıştır.

Cinci Mehmet, Yunanlılara ve Yunan’la işbirliği yapanlara engel olmak için yaptığı mücadelesinden dolayı Yunan Komutanı tarafından arkadaşları ile beraber sorgulanmış ama gösterdiği cesareti nedeni ile serbest bırakılmıştır.

Ama Yunanlılar onu öldürmeğe karar verdiler.

Bu olaydan birkaç gün sonra Tepecik Köyü'ndeki madam “ Biz barışalım, Cinci ile ele sıkışalım ” diyerek haber yollar.

Akşamüzeri Azatlı Köyü'nün kahvesindeyken Panayot adlı Yunanlı arabacı, madamın süslü arabasını kahvenin yanında durdurur. Cinci’nin sorgulanmasını kastederek; “ Kazanız geçmiş olsun! Arabaya bin, seni de gezdireyim ” diyerek Cinci Mehmet’i arabasına alır.

Cinci Mehmet madama, “ Ilgınlık içinde yaptığım bahçede tokalaşalım orda barışalım ” der. Arabadan iner, tokalaşırken Cinci Mehmet’i arkadan vururlar.

Bir müddet sonra kahveye bir çocuk gelerek Cinci'nin öldürüldüğünü haber verir.

Arkadaşları ve kardeşleri de si­lâha sarılarak giderler. Cinci Mehmet’i tabancası sağ elinde

kal­mış bir vaziyette bulurlar. Mendilini yüzüne örterler.Yunanlılar bulup cesedine zarar vermesin düşüncesi ile ılgınlığın içine üzerindeki elbiseleri ile gömerler. Orada üç gün gömülü kalır. Türk askeri Kirmasti'ye gelince Cinci Mehmet gömüldüğü yerden alınarak, bahçe yaptığı yere getirilmiş ve buraya gömülmüştür.

Mezarını ve mezar taşını eşi Ayşe yaptırmıştır.