Geri Dön

Mevlana, Vuslat Yıl Dönümünde Anıldı

15-12-2011 Çağlar öncesinden günümüze ulaşan mesajları ile Türk kültür ve medeniyetinin yapıtaşlarından biri olan, sonsuz hoşgörü ve sevgisiyle evrenselliğe ulaşan büyük

Mevlana, Vuslat Yıl Dönümünde Anıldı

15-12-2011 Çağlar öncesinden günümüze ulaşan mesajları ile Türk kültür ve medeniyetinin yapıtaşlarından biri olan, sonsuz hoşgörü ve sevgisiyle evrenselliğe ulaşan büyük

    Çağlar öncesinden günümüze ulaşan mesajları ile Türk kültür ve medeniyetinin yapıtaşlarından biri olan, sonsuz hoşgörü ve sevgisiyle evrenselliğe ulaşan büyük mütefekkir ve mutasavvıf Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 738.yılında Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin düzenlediği bir programla anıldı.
    Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Hz. Mevlana’yı anma gecesi büyük ilgi görürken, Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği semazenlerinin  sema gösterileri izleyenleri mest etti.
    ‘Mesnevi-i Şerif ve Semazen Gösterisi’ne; Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Çeltikçi Belde Başkanı İzzet Dede, Belediye Başkan Yardımcıları Ayhan Dadak, Galip Çakmakçı ve Mustafa Eren, Belediye Meclis Üyeleri, Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan, Gençlik ve Spor Müdürü Emin Turan, Müftü Musa Uzun, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Murat Yılmaz, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile birlikte yaklaşık bin 500 kişi katıldı.
    Salonun hıncahınç dolduğu gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Hz. Mevlana’nın ‘kamil insan’ olma erdemine dikkat çekti.
‘Mevlana bir yol göstericidir’
    Hz. Mevlana’nın bir ‘kâmil insan’ olarak bizlere örnek ve yol gösterici olduğuna vurgu yapan Başkan Kurtulan; “ Kâmil insan, Allah’ın (c.c.) ahlâkını en fazla taşıyan insandır. Kâmil insanın iki yüzü vardır. Allah'a dönmüş olan yüzü ile insanlara dönmüş olan yüzü. Diğer bir tabirle, Hakk ile ve halk ile münasebetleri vardır. Kâmil insan bir elini Hakk’a kaldırır ve yaratıcıdan ister, Hakk'ın kendisine lütfettiği feyzi, bereket, ışık ve benzer güzellikleri diğer eli ile halka dağıtır. Kâmil insan mum gibidir. Etrafı aydınlatırken kendini bitirir. Kâmil insan, insandaki manevi hastalıkları gideren bir tabiptir” diye konuştu. Hz. Mevlana’nın sevgi ve hoşgörü diliyle tüm insanlığa daha yüzyıllarca seslenmeye devam edeceğini kaydeden Başkan Kurtulan, sözlerini şöyle tamamladı; “ Mevlâna bir aş ustasıydı; kırk yumurtayı bir sahanda kaynatıp tek yumurta etmenin sanatını elde etmişti. Mevlâna, ey Peygamber ışığı, ey sevgi rehberi! Ey, her kıyıya vuran okyanus, ey her ülkeden geçen gür ırmak! Coşmana devam et, akmanı sürdür. Çünkü sana muhtacız.”
 
    Karabaş-i Veli Tekkesi üstadı Mustafa Özbağ ise gerçekleştirdiği ‘ Mevlevilik Söyleşisi’nde, Hz. Mevlana’nın sürekli insanlar arasında birliği, dayanışmayı ve barışı dillendirdiğine işaret ederek, büyük mütefekkirin ‘sevgi öğretisi’ni anlattı. Üstad Özbağ; “Bu dünyaya, ayırmaya, bölmeye, parçalamaya gelmedik biz. Biz, kırıkları onarmaya, ayrılanları birleştirmeye, hasılı insanlar arasında köprü olmaya geldik” diyen Mevlana’nın yolu ne güzeldir. Kırıkları onarmak, insanlar ve gönüller arasında yol olmak, köprü olmak! Bu, ne güzel mühendislik, bu ne mukaddes bir meslektir!” diye konuştu.
 
Semazenler büyüledi
    Şeb-i Aruz gecesi son olarak Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği semazenlerinin gösterisine sahne oldu.
 
    Hanende ve sazendelerin eşliğinde rengârenk tennureleriyle sahneye çıkarak sema gösterilerini sergileyen ekip, izleyicileri büyülerken, büyük alkış aldı.
Başkan Sadi Kurtulan, program sonunda Karabaş-i Veli Tekkesi üstadı Mustafa Özbağ’a teşekkür ederek, çiçek sundu. Özbağ’da Başkan Kurtulan’ı böyle güzel bir gece düzenledikleri için tebrik ederken, saat hediye etti.
 
.
.
.
.