Mantar zehirlenmelerine dikkat!

28-11-2013 Belediyesi, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Mantarlarla ilgili halk arasında doğru bilinen bazı yanlışların bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada şu uyarılarda bulunuldu;

Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Mustafakemalpaşa Belediyesi, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Mantarlarla ilgili halk arasında doğru bilinen bazı yanlışların bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada şu uyarılarda bulunuldu; “ Yağışların bol olduğu bugünlerde Mustafakemalpaşa genelinde doğal alanlarda mantar çeşitlerinin yetiştiği ve bunların satışının yapıldığı görülmektedir. Ancak doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Bölgemiz insanı geleneksel bir kültür içerisinde bu mantarların zehirli olup olmadığını teşhis edebilmektedir. Ancak zehirsiz mantarları zehirlilerinden ayırmak çok zordur. Hatta doğada sürekli mutasyon veya değişiklikler söz konusu olduğundan zehirli mantarların yenilebilir mantarların görünümünde olabileceği bilinmelidir. Mantarlarla ilgili halk arasında doğru bilinen “Yoğurtla yenen mantar zehirlemez”, “Pişirilen mantarda zehir yok olur”, “Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır” gibi yanlışlar vardır. Ancak bazı cins mantarlarda zehir yüksek ısıda bile tesirini kaybetmediğinden; pişirilerek yense dahi zehirlenme yaparlar. Zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare ise; doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir. Bu mantarlar özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarlardır. Ayrıca doğada yetişen mantarların satışının yasak olduğu ve görülebilecek bir zehirlenme durumunda satıcıların da sorumluluğunun olduğu bilinmelidir.”