Geri Dön

Madde bağımlılığında GADEM dönemi

24-11-2016 Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlılıklarla mücadele kapsamında hizmete açtığı Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM), Mustafakemalpaşalı muhtarları bilgilendirdi.

Madde bağımlılığında GADEM dönemi

24-11-2016 Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlılıklarla mücadele kapsamında hizmete açtığı Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM), Mustafakemalpaşalı muhtarları bilgilendirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlılıklarla mücadele kapsamında hizmete açtığı Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM), Mustafakemalpaşalı muhtarları bilgilendirdi.

Belediye Meclis Salonu'ndaki bilgilendirme toplantısında, GADEM'in faaliyetleri, madde bağımlılığına karşı alınacak önlemler ve yerel yönetimlerden beklentiler ele alındı.

131 mahalle muhtarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Türkiye'nin en güçlü kaynağı olan gençliği madde bağımlılığından korumak için kurumlar arasında etkili bir koordinasyonun hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.

 

'Kınamak çare değil, destek olalım'

 

Bu amaçla yola çıkan GADEM'in büyük bir imkan sunduğunu belirten Başkan Sadi Kurtulan; " Ülkemizin düşmanları sadece elinde silah olanlar değil. Özellikle gençler üzerinde oynanan bir takım oyunlar var. Uyuşturucu madde, sigara ve alkol kullanımı gibi insan yaşamını derinden etkileyen alışkanlar, en büyük teminatımız olan gençlerimiz üzerinde maalesef onarılmaz yaralar açıyor. İşte bunu önlemek için başta aile olmak üzere toplumun her kademesine bir seferberlik düşüyor. En kıymetli hazinemiz aklımız. Bu alışkanlıklar küçük adımlarla başlayarak daha sonra aklı devreden çıkaran bir canavara dönüşüyor. Madde bağımlılığı en uzak yerlere ulaşıyorsa bize de ulaşıyor demektir. Bu konu da duyarlı olmalıyız. Özellikle rol modellerimizi iyi seçmeliyiz. Bu maddeleri kullanan insanlarımızı kınamanın sorunu çözmediğini bilelim. Kültürümüzün yapı taşı olan yardım elini, dost kültürünü, onları bu illetten kurtaracak adımları birlikte atalım. Bu hedefle çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi ve GADEM'e özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Her platformda Mustafakemalpaşa'nın desteğini göreceklerdir " dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nda görevli Daire Başkanı Dr. Yaşar Dursun Ay ise GADEM'in Türkiye'de bir ilk olduğunu söylerken bağımlılıkla mücadeleyi etkili bir şekilde yapacaklarını kaydetti.

 

'Muhtarlardan beklentilerimiz var'

 

GADEM sosyologlarından Gökhan Öztürk'de  toplantıda muhtarlara bir saatlik sunum yaptı.

Öztük sunumunda GADEM'in yapısını anlatırken madde bağımlılığı hakkında istatistiki bilgiler verdi.

Madde bağımlılığına başlayanların %40'ının 'merak' etkisiyle başladığını dile getiren Gökhan Öztürk; " Diğer etkenler; arkadaş etkisi, kişisel ve ailevi sorunlar olarak sıralanıyor. Madde kullanımı en çok 15-34 yaş aralığında ortaya çıkıyor ve 3/2'sini erkekler oluşturuyor. Tedavi görenlerin %88'i ailesiyle birlikte yaşıyor. Yani sanıldığı gibi bu insanlar, sokaklarda yaşayan insanlar değil.  2014 yılında 648 kişi madde bağımlılığı kaynaklı olarak hayatını kaybetti. Bursa'da bu rakam o yıla göre 15 kişidir. Maalesef Türkiye genelinde bu sayı her yıl artıyor. Türkiye'de 37 adet yatarak tedavi merkezi var. Bursa'da da bu mücadele için AMATEM ve ÇEMATEM önemli görevler üstleniyor. GADEM'de her ayın sonunda 17 bölge  koordinatörüyle değerlendirme yaparak çalışmalarını etkili bir şekilde sürdürüyor. Bununla birlikte diğer kurumlarda da yapılaşmalar sürüyor. Emniyet'te 'narkolog projesi' başlatıldı. Merkezi hükümetin gündeminde de Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu var. Bu kurul oluşturuldu. Bursa Valiliği de yakın bir zamanda madde bağımlılığına karşı 17 maddelik bir karar aldı. Güçlü bir koordinasyonla madde kullanımını minimize etmek için mücadele edeceğiz. Muhtarlarımızdan da mahallerindeki alkol ve madde bağımlısı kişi veya yakınlarını GADEM hakkında bilgilendirme ve yönlendirmelerini bekliyoruz" dedi.