Geri Dön

Madde bağımlılığına dikkat!

10-02-2012 Mustafakemalpaşa Belediyesi Uğur Böceği Kültür Merkezi velilerine ve okullarda görevli rehber öğretmenlere yönelik ‘Madde Bağımlılığı ve Zararlı Maddelere Talep Azaltımı’

Madde bağımlılığına dikkat!

10-02-2012 Mustafakemalpaşa Belediyesi Uğur Böceği Kültür Merkezi velilerine ve okullarda görevli rehber öğretmenlere yönelik ‘Madde Bağımlılığı ve Zararlı Maddelere Talep Azaltımı’

     Mustafakemalpaşa Belediyesi Uğur Böceği Kültür Merkezi velilerine ve okullarda görevli rehber öğretmenlere yönelik ‘Madde Bağımlılığı ve Zararlı Maddelere Talep Azaltımı’ konusunda konferans verildi.
     Mustafakemalpaşa Belediyesi, Milli Eğitim ve Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği konferansta konuşan Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü Madde Kullanımını İzleme ve Önleme Büro Amirliği’nde görevli Komiser Fatih Çakırtaş, toplum içinde iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getiren madde bağımlılığının, bireyin fiziksel ve ruhsal dengesini telafisi mümkün olmayacak yönde olumsuz etkilediğini söyledi.   
     Uyuşturucu ve sigara başta olmak üzere madde bağımlılığının nedenleri ve sonuçlarının anlatıldığı konferansa; Mustafakemalpaşa Emniyet Müdürü Kemaleddin Akbaba, Mustafakemalpaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şadan Çukran, Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Kafalı, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın eşi Necibe Kurtulan, belediye meclis üyeleri, emniyet mensupları ile birlikte çok sayıda öğretmen ve aile katıldı.
 
     ‘Aile çok önemli’
 
     Belediye Düğün Salonu’ndaki konferansa konuşmacı olarak katılan Bursa Emniyet Müdürlüğü’nde görevli narkotik uzmanlarından Komiser Fatih Çakırtaş, aileleri çocuklarına sahip çıkmaları konusunda uyardı.
Kullanım yaşının 16’ya kadar düştüğü madde bağımlılığının önlenebilmesi için ailelere çok görev düştüğünü dile getiren Çakırtaş; “ Madde bağımlılığına karşı ilk mücadele aile de başlar. Çocuklarınıza sevginizi gösterin. Ergenlik dönemi problemleri arasında bocalayan gençler sorunlarının çözümünü uyuşturucuda arıyorlar. Grup arkadaşlarının baskısı, onlara uyum sağlama isteği, merak ve macera tutkusu, yasaklara karşı gelme isteği, sorumluluktan kaçma, başarısızlık ve güvensizlik gibi duygulardan kurtulma sebeplerinden dolayı kişiler uyuşturucu maddeleri deneyebiliyorlar. ‘ Nasıl olsa ben alışmam, bir defa denemekten ne çıkar. İstediğim zaman bırakırım’ gibi düşüncelerle kişiler uyuşturucu bağımlısı haline geliyorlar. Unutmamalıyız ki, bir kere pek çok kerenin ilkidir. Aileler çocuklarını yalnız bırakmamalı, onları güvende hissettirmelidir. Çocuklarımızı bu riske karşı bilinçlendirmeliyiz” dedi.
 
     ‘Sigaraya dikkat’
 
     Sinevizyon gösterimiyle verdiği konferansta, madde bağımlılığının insan hayatının akışını olumsuz bir şekilde değiştirdiğini belirten Komiser Çakırtaş, bir toplumun genç, yetişmiş insan gücünü kaybetmesine sebep olduğuna dikkat çekti.
Uyuşturucu gibi sigaranın da önlenmesi gereken bir madde bağımlılığı olduğuna vurgu yapan Çakırtaş, Türkiye’de her yıl 100 bin civarında kişinin sigara yüzünden öldüğünü, sigaranın günde 300, bir saatte 12 kişiyi öldürdüğünü kaydetti.
Komiser Fatih Çakırtaş son olarak; “ Çevrenizdeki insanlardan madde bağımlısı olan varsa; yargılamayın, sorgulamayın, teşhis koymayın, ayıplamayın. Onun için yapabileceğiniz en iyi şey kişinin ‘madde bağımlılığına hayır’ demesine yardımcı olmaktır” dedi. 
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Komiser Çakırtaş’a konferansın ardından, plaket ve çiçek takdim edildi. 

.

.