Lalaşahin Paşa Külliyesi gün yüzüne çıkıyor

03-08-2015 ve kültürel miras çalışmaları sayesinde Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa'daki ecdat yadigarı Lalaşahin Paşa

Lalaşahin Paşa Külliyesi gün yüzüne çıkıyor

Tarihi ve kültürel miras çalışmaları sayesinde Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa'daki ecdat yadigarı Lalaşahin Paşa Külliyesi'ni ayağa kaldırıyor. Osmanlı sultanlarından 1. Murat’ın lalası Lalaşahin Paşa tarafından Mustafakemalpaşa'da hakim bir tepe üzerine yaklaşık 600 yıl önce kurulan ancak günümüze sadece türbe ile yıkık bir minaresi kalan külliyenin tüm yapılarıyla ihya edilmesi için Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile birlikte Lalaşahin Paşa Türbesi’nde incelemelerde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, külliyenin ayağa kaldırılması için hazırladıkları ön projelerin onay için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda olduğunu belirterek, onay çıkmasının ardından restorasyon çalışmalarına hemen başlanacağını söyledi.   'Tarihe büyük yatırım' UNESCO Dünya Miras Listesi ile Bursa’nın değerlerinin artık evrensel bir değer haline geldiğini söyleyen Başkan Altepe,  Mustafakemalpaşa'daki ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırmak için çalışmaların aralıksız sürdüğünü vurguladı. Lalaşahin Paşa’nın Osmanlı tarihi açısından önemli bir isim olduğunu, 1. Murat’ın lalası olan Şahin Paşa’nın Edirne ve Filibe’nin fethinde önemli rol oynadığını ayrıca düzenli orduya geçiş noktasında önemli çalışmaları olduğunu hatırlatan Başkan Recep Altepe, onun bir eseri olan Mustafakemalpaşa’daki külliyeyi bu nedenle çok önemsediklerini belirtti. Külliyeden günümüze sadece türbe ile yıkık bir minare kaldığını dile getiren Başkan Altepe; “ Külliye alanındaki okulu buradan taşıyıp, başka bir yere yapacağız. Bu alandaki zaviye de aslına uygun olarak ayağa kaldırılacak. Ön projelerimizi onay için Kurul’a gönderdik. Onay çıkmasının ardından Mustafakemalpaşa Belediyesi ile işbirliği halinde adım adım külliyeyi bütünüyle ayağa kaldıracağız” dedi.   'Manevi değer ayağa kalkıyor'   Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ise Mustafakemalpaşa'nın manevi değerlerinden olan Lalaşahin Paşa Külliyesi'nin restorasyonuyla yüzyıllara uzanan köklü bir tarihin ayağa kaldırılacağını söyledi. Başkan Kurtulan; " Cami, medrese, hamam, zaviye ve türbeyi bünyesinde barındıran külliyeden günümüze sadece türbe ile yıkık bir minare kaldı. Külliyenin ilk günkü orijinalliği ile ayağa kaldırılması için hazırlanan projelerin onayıyla Mustafakemalpaşa'nın tarihi canlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu tarihi mirasa sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum" dedi.