Kullanılmış Giysi ve Ayakkabı Kumbaraları ile İlgili Basın Açıklaması

03-10-2016

Kullanılmış Giysi ve Ayakkabı Kumbaraları ile İlgili Basın Açıklaması

03-10-2016

Mustafakemalpaşa'da bazı basın-yayın organlarında, ömrünü tamamlamış kıyafetlerin çöpe atılmasını önleyerek geri dönüştürülmesini sağlayan 'Kullanılmış Giysi ve Ayakkabı Kumbaraları'nın özel bir firmaya kazanç sağlayan ticari bir işlem olarak sunulması gerçeklerle bağdaşmayan iddialardır.

Her şeyden önce geri dönüşüm projeleri, gönüllülük esaslı girişimlerdir.

Mustafakemalpaşa Belediyesi de 7 yıldır kapak, atık pil ve bitkisel yağların toplanmasından, ambalaj ve cam şişelerin kaynağında ayrıştırılmasına kadar birçok geri dönüşüm çalışmasına vatandaşların da büyük bir teveccühü ile imza atmıştır.

Ağustos ayında Mustafakemalpaşa'nın muhtelif yerlerine yerleştirilen 11 adet kumbaranın konulma amacı, kullanılabilecek eşyaların değil, çöp niteliği taşıyan giysilerin toplanmasına yöneliktir. Geri dönüşüm amacı taşıyan bu projeyi Bursa'daki bir çok ilçe sürdürmektedir.

Toplanan giysiler, ayrıştırılıp temizlendikten sonra bir kısmı Mustafakemalpaşa Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü vasıtasıyla Mustafakemalpaşa'da yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılırken diğer kısmı ise geri kazanıma gönderilerek elyaf, üstübü vb. imal edilmektedir.

Çöp niteliği taşıyan bu giysilerin toplanması için yapılan giderler ( kumbara+ araç ile toplama + işçilik)  elde edilen gelirlerden çok fazladır.

02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış Atık Yönetimi Yönetmeliği Ek-4’te listelenen atıklardan 20. Grupta tanımlanan “Ayrı Toplanmış Fraksiyonlar Dahil Belediye Atıkları (Evlerden Kaynaklanan ve Benzer Ticari, Endüstriyel ve Kurumsal Atıklar)” başlığı altındaki 20 01 10 Atık Kodlu “Giysiler” tanımlamasına giren her türlü kullanılmış kıyafet, ayakkabı vb. giysilerin toplanması, geri kazanımı ile ilgili çalışmalar kanunlarla belediyemize verilmiş yasal bir zorunluluktur.

Bu proje ile her türlü tekstil atığının çöpe atılmasını önleyerek çevre kirliliğinin azaltılması, doğal kaynakların korunması, atıkların yeniden değerlendirilmesi, çöp depolama alanına giden atık miktarının azaltılması, çöp toplama maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenmektedir.

Bu tür geri dönüşüm hizmetleri yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izin verilen lisanslı firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Proje kapsamında yerleştirilen kumbaraların yerleri kullanım durumuna göre değiştirilmektedir.

Güncel liste aşağıdaki gibidir.

160052  Bursa Cd. (AVM-Yıldız Mobilya)

160053  Bursa Cd.-14 Eylül Blv. (Yeşilova A.S.M.)

160054  Balıkesir Cd. (Şeyh Müftü Cami)

160055  Şehit Nurettin Sk.Sırma Cami karşısı

160056  Barış Sk. (Talep Market yanı)

160057  Belediye Önü (Garaj Sk.)

160058  Adile Mezarlığı (Yeldeğirmenleri Sk.)

160059  FevzipaşaCd.-Yeşil Cami Sk. (Tombik Köfte)

160060  Bursa Cd. (MNG Kargo-EDDA)

160061  FevzipaşaCd.-Ulubatlı Hasan Blv. (İş Bankası)

160062  Çakal Sk. (A101 Meydan)

160063  Yunus Emre İlkokulu

160098  Kaymakam Haydar Bey Cd.-Yılmaz Sk. (Pazar Alanı)

160099  Çarşı Sk. (Mehmet Akif Ersoy İ.O.)

160100  Kibar Sk. (Uğur Böceği Kültür Merkezi)

Mustafakemalpaşa kamuoyuna saygı ile duyurulur.