Kosova’nın 5. yaşı Mustafakemalpaşa’da kutlandı

22-02-2013 en genç ülkesi olan Kosova Cumhuriyeti’nin 5. bağımsızlık yıl dönümü Mustafakemalpaşa’da büyük bir coşkuyla kutlandı.  Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, iki

Kosova’nın 5. yaşı Mustafakemalpaşa’da kutlandı

Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosova Cumhuriyeti’nin 5. bağımsızlık yıl dönümü Mustafakemalpaşa’da büyük bir coşkuyla kutlandı.  Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerini her alanda geliştirmek için çalışmanın tarihsel bir sorumluluk olduğunu söyledi. Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Mustafakemalpaşa Rumeli Halk Oyunları ve Kültür Derneği’nin destekleriyle düzenlenen ‘ Bağımsız Kosova 5 Yaşında Kutlama Gecesi’ Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Geceye; Kaymakam Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Kosova Kamenice Belediye Başkanı Shaip Surdulli, Kosova’nın Bursa Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener, Kosova-Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Gündüz, Mustafakemalpaşa Rumeli Halk Oyunları ve Kültür Derneği Başkanı Abdullah Türkcan, Kosovalı misafirler, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile birlikte Mustafakemalpaşa’da yaşayan Balkan göçmeni çok sayıda vatandaş ve davetli katıldı.   ‘Derin bağlarımız gelecek nesillere miras kalacaktır’   İki ülkenin ulusal marşlarının okunmasıyla başlayan programda konuşan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Kosova’nın 5. kuruluş yıldönümünü kutladı. Türkiye ile Kosova’nın dünya ülkelerine kardeşliğin sınır tanımadığını gösterdiğini söyleyen Başkan Kurtulan şöyle konuştu; “ Sayın Başbakanımız bizlere görev verirken, bizim yalnızca Bursa ve ilçelerinin değil aynı zamanda Balkan coğrafyasının da belediye başkanları olduğumuzu söylemiş, oradaki kardeşlerimize sahip çıkmamızı özellikle istemiştir.  Kosova’nın kuruluşunu her yıl daha da artan bir coşkuyla Mustafakemalpaşa’da kutluyoruz. Kardeş şehirler, kardeş okullar projeleriyle tarihten gelen derin bağlarımızı eğitimde ve sosyal hayatta da kurarak, geleceğe miras bırakacak adımlar atıyoruz. İki ülkenin ortak tarihi ve kültürel bağlarını sahiplenmek, gönül köprülerini her alanda geliştirmek ve bunu gelecek nesillere taşımak hepimizin ortak görevidir. Türkiye, 5 yaşındaki ‘genç fidan’ Kosova’nın her zaman yanında olacaktır.”     ‘Türk bayrağı Kosova’nın sigortasıdır’   Kosova Kamenice Belediye Başkanı Shaip Surdulli ise ülkesinin bağımsızlık yıldönümünü aynı heyecan ve mutlulukla Mustafakemalpaşa’da kutlamaktan büyük onur duyduğunu dile getirerek; “ Türk bayrağı bizim sigortamız, Türk halkı ise kardeşimizdir.  Kosova’nın bağımsızlığı için Türkiye’nin ortaya koyduğu kararlı tutuma minnettarız. Mustafakemalpaşa ziyaretimizde; ülkelerimiz arasında eğitim, kültür ve ekonomik alanlarda yürütülen işbirliğine katkı vermenin heyecanını duyduk. Buradaki 4 okul ile Kosova’daki okullar arasında kardeşlik ilişkileri kurduk. Kalıcı başarıları, yeni atılımlar ve işbirliği içerisinde birlikte kazanacağız. İki ülke arasındaki dostluk sonsuza kadar sürecektir” dedi.   ‘Geçmişi unutmadan geleceğe yürümeliyiz’   Balkanlar’da huzurun tesis edilmesi için Türkiye’nin etkin bir politika izlediğini belirten Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut da ; “ Kosova ile 500 yıl boyunca bir arada yaşadık. Acıda, kederde, mutlulukta bir arada olduk. Akrabalık ilişkileri kurduk. Balkanların son 150 yılda neler çektiği unutulmamalı. Daha10 yıl öncesinde de aynı sahneleri oralarda yaşadık. Bu bizlere her zaman güçlü ve hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Kosova ile kardeşlik bağlarımız ilelebet sürecektir” dedi. Kosova’nın Bursa Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener, Kosova-Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Gündüz ve Mustafakemalpaşa Rumeli Halk Oyunları ve Kültür Derneği Başkanı Abdullah Türkcan’da Balkan kentleri ile dostluk ilişkilerini geliştirmeye yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’a teşekkür etti.   Mehter Takımı’ndan muhteşem konser   Plaket töreninin ardından sahne alan Mustafakemalpaşa Belediyesi Mehter Takımı, gösterileri ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşatırken, Rumeli Halk Oyunları Ekibi’nin yöresel gösterileri programa renk kattı. Rumeli Semih ve ekibi de davetlilerle birlikte seslendirdikleri şarkılar ve sahne performansıyla büyük alkış aldı. Program, Kosovalı misafirler ve vatandaşların hep birlikte ‘Balkan’ ezgileri eşiğinde halk oyunları sergilemeleriyle son buldu.