Kentsel Dönüşüm’de öncelik can güvenliği

17-03-2014 Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Atariye ve Şerefiye mahallerinde yaşayan vatandaşlara, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi

Kentsel Dönüşüm’de öncelik can güvenliği

Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Atariye ve Şerefiye mahallerinde yaşayan vatandaşlara, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya; Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Harita Mühendisi Celil Çolak ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı kentsel dönüşüm projesi ile vatandaşın hayat hakkının gözetildiğini söyleyen Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, deprem gibi afetlere karşı riskli alanların yerinde dönüşümünün sağlanarak, sağlıklı ve güvenli kentler imar etmenin hedeflediğini belirtti.   ‘Toplumsal bilinç, kentsel dönüşüme güç katar’   Mustafakemalpaşa’da çarpık yapılaşma ile birlikte ortaya çıkan sorunları şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak çözmek istediklerini belirten Başkan Kurtulan, kentsel dönüşümün siyaset üstü bir mesele olduğunu, öncelikle can güvenliğinin hedeflendiğine dikkat çekti. Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; “  Kentsel dönüşüm, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Mustafakemalpaşa Belediyesi olarak 2010 yılında aldığımız meclis kararıyla Atariye ve Şerefiye mahallerini kentsel dönüşüm alanı olarak belirledik. Bu alan, 7,2 hektar büyüklüğündedir. 75-77-121-122-123-124 nolu adaları kapsayan alanda yapı sayısı 232, bağımsız birim sayısı 346 ve hisse sayısı ise 417’dir. Söz konusu bölgenin kanun kapsamında ‘riskli alan’ ilanı için Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile koordineli çalışmalar yapılarak,  2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurulmuştur. İlan olduktan sonra Bakanlık kontrolünde proje çalışmaları yapılacaktır. Proje çalışmaları etaplama olarak tamamlanacaktır. Bu nedenle ilk etap proje alanı Atariye Mahallesi’nde olup 2,2 hektar büyüklüğündedir. 123-124 nolu adaları kapsayan proje alanında yapı sayısı 45, bağımsız birim sayısı 70 ve hisse sayısı ise 108’dir. Kentsel dönüşümü hayata geçirmeden önce vatandaşımızın isteklerini dinleyeceğiz ve ona göre adım atacağız. Yaşanabilir bir Mustafakemalpaşa için bu konuda toplumsal bir bilinç sağlanarak, ortak bir akıl oluştukça daha sağlıklı adımlar atılacağına inanıyorum” dedi.   ‘Kentsel dönüşüm sahiplenilmeli’   Harita Mühendisi Celil Çolak ise ‘riskli alan’ ilanından sonra öncelikle alanın mevcut durumunun tespit edileceğini, projelerin tamamlanıp hak sahipleri ile anlaşma yoluna gidilmesinin ardından tahliye ve yıkım işlemleri süreçlerinin başlayacağını dile getirdi. Çolak; “ Hak sahipleriyle sağlanması gereken anlaşma aynı zamanda projenin sivil toplum tarafından da benimsenip sahiplenilmesine zemin hazırlamaktadır. Kentsel dönüşüm projeleri halkın talep ve ihtiyaçlarına öncelik vererek hedefe ulaşır. Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıların talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak veya bankalardan kullanılacak kredilere faiz desteği sağlanacaktır. Ayrıca, kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktır. Kanun’un uygulanması ile ilgili en doğru bilgiler Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile Alo 181 hattından alınabilir” dedi. Başkan Sadi Kurtlan ve Harita Mühendisi Celil Çolak, Mustafakemalpaşa’da kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgili bir sunumun yapıldığı toplantıda vatandaşların sorularını yanıtladı.