Geri Dön

Katı Atık Aktarma İstasyonu hizmete açıldı

25-08-2016 Mustafakemalpaşa’nın çöp sorunu, hizmete açılan Batı Katı Atık Aktarma İstasyonu ile tarihe karıştı.

Katı Atık Aktarma İstasyonu hizmete açıldı

25-08-2016 Mustafakemalpaşa’nın çöp sorunu, hizmete açılan Batı Katı Atık Aktarma İstasyonu ile tarihe karıştı.

Mustafakemalpaşa’nın çöp sorunu, hizmete açılan Batı Katı Atık Aktarma İstasyonu ile tarihe karıştı.

Uzun yıllar Orta Mahalle’de bulunan Vahşi Çöp Depolama Alanı’nın iptal edilmesinin ardından bu soruna kalıcı çözümler bulmak, sağlıklı ve temiz bir çevre oluşturmak amacıyla önemli bir adım daha atıldı.

Bursa’nın daha yaşanabilir bir kent olması yolundaki çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi’nin Mustafakemalpaşa’da yatırıma aldığı 3.8 milyon TL’lik Batı Katı Atık Aktarma İstasyonu düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Mustafakemalpaşa Fevzi Dede Mahallesi Ayazma Mevkii’nde yapılan ve Karacabey’e de hizmet vermesi planlanan modern çöp depolama istasyonunun açılışına; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Kaymakam Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bursa Gençlik Hizmetleri Spor Müdürü Süleyman Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

 

'40 yıllık gecikmenin telafisi'

 

Törende konuşan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, hizmete açılan Katı Atık Aktarma Tesisi’nin, 40 yıllık bir gecikmenin telafisi olduğunu söyledi.

1977-1978 arasında başlayıp, 1983 biten altyapı çalışmalarına tanık olduklarını hatırlatan Başkan Sadi Kurtulan; " O günden bugüne altyapıyla ilgili bir adım ilerleyemedik.

2009 - 2014 döneminde altyapıyla ilgili çalışmaların kredisini çıkardığımız halde meclisten yetki alamadık. Bütünşehir Yasası'nın ilk nimetlerini Mustafakemalpaşa'da görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Orta Mahalledeki halkımız ‘ömür boyu çöp kokusu çekmeye mahkum muyuz? diyordu. Biz bu çöpü Orta Mahalle'den kaldıracağımızı söyledik. Şimdi oralar yeşil alan oldu. 131 mahallemizden günlük 80 ton evsel atık çıkıyor, burada bertaraf ediliyor ve Bursa’daki Hamitler’e gönderiliyor. Bunu sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum " dedi.

Batı Katı Atık Aktarma İstasyonu'nun arkasında 100 dönümlük alanda Arıtma Tesisi'nin de yapılacağının müjdesini veren Başkan Sadi Kurtulan; " Yerini teslim ettik. Bunun da ihalesi bitti. Yakın bir zamanda bu tesisin temelini atacağız. 40 yıldır düşünülüp, yapılamayan bu işleri yapacağız. Muhtarlarımız, 'göletler ne olacak' diyor. Merak etmeyin, göletlerinde projeleri hazırlanıyor, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak " dedi.

 

'Önceliğimiz çevre'

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise modern istasyonunun hem Mustafakemalpaşa hem de Karacabey’e de hizmet vereceğini söyledi.

Toplanan çöplerin modern depolama tesisine geleceğini, buradan da sıkıştırılmış halde Hamitler’deki Büyükşehir çöp depolama alanına aktarılacağını kaydeden Başkan Recep Altepe; " Buraya 5-6 kamyonla gelecek çöpler, 1 tır içerisinde sıkıştırılmış halde Bursa’ya gönderilecek. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun " dedi.

Bu tesislerin yapımında da örnek bir işbirliği sergilendiğini dile getiren Başkan Altepe, yer tahsisinin Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından yapıldığını, projenin ise Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA işbirliğinde gerçekleştiğini ve yatırımın yüzde 40’ını BEBKA’nın karşıladığını kaydetti.

 

'Siyasi kaygı gözetmeden hizmet'

 

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de yaşanabilir çevre ve hayatı sağlıklaştırma ilkesiyle 24’üncü dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulduğunu, bununla eş zamanlı olarak da bütünşehir uygulamasının çıkarıldığını hatırlattı.

Bütünşehir yasası hazırlanırken, dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleri ile toplantı yaptığını ve kendisinin de o toplantıya katıldığını dile getiren Milletvekili Şahin; " Büyükşehirlerin milletvekilleri bana ‘senin hiç kaygın yok mu? Yürütmede bir sıkıntı olur mu diye kaygılanmıyor musun” diye sordular. Ben de onlara, ‘Bizim kadim bir medeniyetimiz, kültür zenginliğimiz var. Güçlü bir personel kadrosuna ve mali yapıya sahibiz. Bu kanundan en çok Bursa’nın faydalanacağına inanıyorum’ demiştim. Görüyorsunuz 10’larca yılda yapılamayan yatırımları bir bir hayata geçiriyoruz. Başkanımız 17 ilçede de siyasi kaygı gözetmeden hizmet veriyor. Kendisine müteşekkirim " diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mustafakemalpaşa ve Karacabey atıklarının toplanacağı Batı Katı Atık Aktarma İstasyonu hizmete açıldı.

 1. 696 m2 inşaat alanına sahip Katı Atık Aktarma İstasyonu; 1.292 m2’lik rampa, 154 m2’lik idari bina, 16 m2 alanlı güvenlik ve 25 m2’lik kantar binası ile araç bakım atölyelerini içinde barındırıyor.