Karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat!

12-12-2013 Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyararak, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben

Karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat!

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyararak, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Başkan Sadi Kurtulan, karbonmonoksit gazının renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olmasından dolayı insanlar için uyku anında tehlike oluşturduğu belirtildi. Başkan Kurtulan açıklamasında; “ Özellikle kış döneminde gerek soba gerekse şofben kullanımlarında yakma tekniklerini kullanmaları, kullanılan kömür cinsi, bacaların yetersizliği, baca temizliğinin yapılmaması, sobaların yanlış kullanımı gibi nedenlerden dolayı zehirlenme vakalarıyla karşılaşılmaktır. Tamamen ihmal ve bilgisizlikten kaynaklanan soba zehirlenmelerine karşı belediye olarak uyarı da bulunmak ve gerekli çalışmaları yapmak görevlerimiz arasındadır. Karbonmonoksit gazı hava gazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda gözükür. Ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Bunun için yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Ev ve işyerlerinde doğalgaz kullananlar, cihazlarının her yıl periyodik bakımlarını yaptırarak iyi durumda olmayan cihazlar onarımdan geçirilmelidir. Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen girmesi sağlanmalı, menfezler açık olmalıdır. Baca ve soba borusu bağlantılarının uygunluğu sağlanmalı, temiz ve açık olduğu tespit edilmelidir. Standartlara uygun şofben kullanılmalı, bakım ve tamiri yetkili firmalar tarafından yapılmalıdır. Baca temizliği mutlaka yaptırılmalı ve şüpheli durumlarda itfaiye veya acil servis aranmalıdır ” dedi.