Geri Dön

İnatlar İçin Kararlıyız

27-05-2009 bağlı İnatlar Köyü Açmalar mevkiine, AFÖ Enerji tarafından yapılmak istenilen Endüstriyel Tıbbi Atık Bertaraf ve Atıktan Enerji Dönüşüm Tesisi için

İnatlar İçin Kararlıyız

27-05-2009 bağlı İnatlar Köyü Açmalar mevkiine, AFÖ Enerji tarafından yapılmak istenilen Endüstriyel Tıbbi Atık Bertaraf ve Atıktan Enerji Dönüşüm Tesisi için

Mustafakemalpaşa’ya bağlı İnatlar Köyü Açmalar mevkiine, AFÖ Enerji tarafından yapılmak istenilen Endüstriyel Tıbbi Atık Bertaraf ve Atıktan Enerji Dönüşüm Tesisi için Çördük Köyünde ikincisi düzenlenen bilgilendirme toplantısı, vatandaşların yoğun tepkisinden dolayı gerçekleştirilemedi.

ÇED başvuru dosyası ile ÇED süreci başlayan ve ÇED Yönetmeliğinin “ Halkın Katılımı Toplantısı “ başlıklı 9. maddesine ilişkin görüş ve önerileri almak üzere proje sahibi tarafından düzenlenen Halkın Katılım Toplantısı, yaklaşık 20 gün önce de halkın tepki göstermesi üzerine yine yapılamamıştı.

Çördük köyüne gelen Bursa Valiliği Çevre İl Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Talat Müftüoğlu, ilgili bakanlık yetkilileri, AFÖ Endüstriyel Tıbbi Atık Bertaraf ve Atıktan Enerji Dönüşüm Tesisi kurum müdürü, inşaat ve proje yetkilisi, görüşmenin yapılacağı alanda toplanan köy halkının tepkisiyle karşılaştı.Endüstriyel Tıbbi Atık Bertaraf ve Atıktan Enerji Dönüşüm Tesisi’nin yapılmasına tepki için toplananlar arasında; Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Ak Parti Bursa Eski Millet Vekili Şerif Birinç, CHP Bursa Eski Millet Vekili Mehmet Küçükaşık, Eski Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, Belediye Meclis Üyeleri, GÜMÇED, TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Doğader, Şehir Plancıları Derneği, siyasi parti ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda köy halkı yer aldı.

Halkı bilgilendirmek isteyen yetkililere gösterilen tepki nedeniyle jandarma barikat kurdu. Köy halkı jandarmanın “ dağılın” uyarısına uymak istemeyince, proje sahibi ile birlikte gelenler jandarma aracıyla köyü terk etmek zorunda kaldı.

Daha sonra köy halkına yönelik konuşma yapan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan “ Keşke Ankara’dan gelen misafirlerimize bugün burada yemek yedirebilseydik. Piknik yaptırabilseydik. Doğal güzelliklerimizi ve meydanda kavak üzerinde yuva yapmış kuş seslerini beraber dinleyebilseydik. Ancak geleceğimizi karartacak faaliyeti engellemek için buradayız. Memleketimizin zararına olan her şeyin karşısındayız. Çocuklarımızı güvence altına almak, iyi bir gelecek bırakmak için bu sivil toplum hareketine destek veriyor ve bu projeyi engellemek için her türlü çabayı gösteriyoruz” dedi. Diğer konuşmacılar da “ Doğamıza sahip çıkmaya sonuna kadar söz veriyor musunuz? Kaderimizle Ankara’da masa başında oynayanlara izin verecek miyiz? Sözlerine kalabalıktan “ Haklı davamızda hakkımızı sonuna kadar arayacağız” sözü verildi.

Yapılan konuşmaların ardından sivil toplum örgütleri ve tüm katılımcıların hazırladığı “ Bilgilendirme Toplantısı Yapılamamıştır” başlıklı rapor imzalandı.