Geri Dön

Hoşgörü mabedinin mimarı ‘Mevlana’ anıldı

09-12-2011 Yüce şahsiyeti, şiir ve Mevlevilik düşüncesiyle yalnız doğu medeniyetine değil tüm dünyaya verdiği ‘Ne olursan ol yine gel’ mesajıyla hoşgörünün

Hoşgörü mabedinin mimarı ‘Mevlana’ anıldı

09-12-2011 Yüce şahsiyeti, şiir ve Mevlevilik düşüncesiyle yalnız doğu medeniyetine değil tüm dünyaya verdiği ‘Ne olursan ol yine gel’ mesajıyla hoşgörünün

    Yüce şahsiyeti, şiir ve Mevlevilik düşüncesiyle yalnız doğu medeniyetine değil tüm dünyaya verdiği ‘Ne olursan ol yine gel’ mesajıyla hoşgörünün mimarlığını yapan Hz. Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi, Mustafakemalpaşa’da düzenlenen bir törenle anıldı.
    Öğretmen Davut İ.Ö.O’nun hazırladığı 738. Vuslat Hz. Mevlana’yı anma Şeb-i Arus törenine; Kaymakam Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
    Kazım Barış Çokan Kültür Merkezi’nde ki anma programında öğrenciler, Mesnevi’den okudukları beyitlerle Mevlana’nın hayatını anlatırken, öğretmenler tarafından verilen ney konseri ve Bursa HEM Semazen Grubu’nun sergilediği sema gösterileri büyük beğeni topladı.
    Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’da Mevlana’yı anma törenlerine ilişkin mesajında; hoşgörü denince yüzyıllardır bütün dünyada hangi inanç ikliminden olursa olsun herkesin aklına Mevlana’nın geldiğini belirtti.Mevlana'nın, barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajının dünyanın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına bütün ülkelere ulaştığını vurgulayan Başkan Kurtulan; “ Mevlana’yı önemli kılan özelliğinin onun yalnızca bir mutasavvıf olmasından kaynaklandığını söylemek doğru olmayacaktır. Mevlana’yı, insanı temel alan görüşlerini sevgi üzerine inşa eden, toplum sorunlarını derinden kavrayabilen bir filozof olarak da görmek gerekir. Mevlana’nın insanlığın düşünce ve gönül dünyasına yepyeni ufuklar açtığı ve bunu da aşk, sevgi ve birlik üzerine kurduğu gerçeği, onun felsefesinin en bilinen özelliklerinden biridir. “Yaratılmışların En Değerlisi İnsandır” ilkesine olan bağlılığı nedeniyle, her dilden, her dinden ve her renkten insanı kucaklayan Mevlana, sevginin, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü olmuştur, olmaya devam edecektir ” dedi.
 
.