Mustafakemalpaşa’da yaz dönemi ilaçlama çalışmaları törenle başladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, havaların ısınmasıyla birlikte merkez ve kırsal mahallelerde halk sağlığını dolayı ya da doğrudan etkileyen larva ve uçkunların üremelerini engellemek için yeni ekipmanlarla düğmeye bastı.
Veterinerlik Hizmetleri Mustafakemalpaşa Şube Müdürlüğü’nün Tatkavaklı Mahallesi’nde bulunan yerleşkesinde başlayan ilaçlama sezonu çalışmalarına Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Barbaros Cihangir, Mustafakemalpaşa İlaçlama Sorumlusu Veteriner Hekim İsmail Çalışkan, Tatkavaklı Muhtarı Bülent Aydın katıldı.
‘Atıklarımızı izole edelim’
Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, törende yaptığı konuşmada ilaçlama çalışmalarının Mustafakemalpaşa’nın iklim ve coğrafi koşullarının göz önüne alınarak uygulandığını söyledi.
Sivrisinek, karasinek, kene ve benzeri vektörlerin sıtma, kırım kongo, zika ve batı nil virüsü gibi hastalıkların bulaşmasında önemli etkenler olduğunu belirten Başkan Sadi Kurtulan;
Bu çalışmalarda temel amaç haşerelerin üreme kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Su birikintilerinin çok olduğu alanlarda, bataklık ve sazlıklarda, çöplük alanında, su kuyuları, foseptik çukurları, rögarlar ile su ihtiva eden üstü açık her alanda ilaçlama çalışmaları hızla sürecek. Bu süreçte vatandaşlarımızdan her türlü atıklarını izole etmelerini ve atıklar uzaklaştırılana kadar kapalı olarak muhafaza etmelerini istiyoruz. Atıkların ve çöplerin açık vaziyette gelişigüzel yada apartmanlar arasındaki boş alanlara bırakılmamasını bekliyoruz. Hiçbir nedenle ağzı açık vaziyette su depolanmamalıdırlar. Yapılan çalışmalarla yeşil dokunun daha sağlıklı olması da sağlanacak. Her şey vatandaşlarımızın sağlık ve rahatlığı için. Bu şekilde vatandaşlarımızın yaz mevsiminde sivrisinekten yana sıkıntısı olmayacak ” dedi.
Haşere ile ‘bilimsel’ mücadele
Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Barbaros Cihangir ise ilaçlamaların etkin, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yapılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı ilaçların kullanıldığını söyledi.
İlaçlama çalışmaları hakkında bilgiler veren Cihangir; ” Derelerin ıslahı, bataklıkların kurutulması dışında Mustafakemalpaşa genelinde yaklaşık 3.500 sivrisinek üreme kaynağı 15 günlük, 1.500 karasinek üreme kaynağı (ahır, çöp alanı çöp konteynırı ) ise 7 günlük periyotlar halinde sürekli biyosidal ürünlerle ilaçlanmaktadır. Bugüne kadar Mustafakemalpaşa’da ilaçlama için 523.000.00 TL harcandı. 57 hektar alanda uçkun, 890 hektar alanda larva, 177 hektar alanda yeşil alan, 49 hektar alanda karasinek rezidüel alan ilaçlandı. Kent içinde tespit edilen tüm üreme kaynakları fotoğraflanarak, koordinat bazlı Coğrafi Bilgi Sistemi’ne kaydedilmektedir. Bu sayede mücadele yıl boyu izlenebilmekte, bilimsel çalışmalar programlı bir şekilde yürütülmekte ve koordine edilmektedir. Ayrıca şantiyemizde Mustafakemalpaşa’da ikamet edenler istihdam edilmektedir ” dedi.
Sertifikalı operatörlerle kesintisiz hizmet
Mustafakemalpaşa’da vektörlerle mücadele kapsamında; 1 kurum Veteriner Hekimi, 1 Ziraat Mühendisi ve 17 sertifikalı ilaçlama operatörü kesintisiz hizmet verecek.
Bu çalışmalarda; 1 mist blower ilaçlama makinesi , 6 adet pülverizatör, 6 adet U.L.V ilaçlama makinesi ve 2 adet kanal sisleme makinesi kullanılacak.
Mustafakemalpaşa Belediye Gelişmelerini takip edin.