Gagavuzya’ya dostluk ziyareti

13-03-2015 Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Türk dünyası ülkelerinden Gagavuzya Cumhuriyeti’nin Kıpçak Belediyesi’ni ziyaret etti. Kardeş kentlerle ilişkilerini her alanda geliştirmek isteyen Mustafakemalpaşa

Gagavuzya’ya dostluk ziyareti

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Türk dünyası ülkelerinden Gagavuzya Cumhuriyeti’nin Kıpçak Belediyesi’ni ziyaret etti. Kardeş kentlerle ilişkilerini her alanda geliştirmek isteyen Mustafakemalpaşa Belediyesi, Moldovya’ya bağlı otonom bir devlet olan Gagavuzya’nın Kıpçak Belediyesi ile dostluk köprülerini taçlandırdı. Başkan Kurtulan, Mustafakemalpaşa’nın kardeş şehri Kıpçak’a yapılan 4 günlük gezide, iki kentin birbirine daha da yakınlaşması, karşılıklı sosyal, ekonomik ve kültürel iş birliğinin arttırılması amacıyla bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu. Kardeş şehir Kıpçak’ın Belediye Başkanı Valerii Kolioglu tarafından karşılanan Başkan Kurtulan, ziyarette, kentin tarihi ve kültürel yerlerini gezerek, yetkililerden bilgiler aldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Kıpçaklı öğretmenlerle birlikte kutlayan Başkan Kurtulan, Komrat Üniversitesi ziyaretinin ardından Kıpçak Belediyesi yöneticileriyle istişare toplantısına katıldı.   ‘ Sınırlar kalkıyor, dostluk güçleniyor’   Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Türk dünyası ile Anadolu arasında çok güçlü tarihsel bağların bulunduğuna dikkat çekti. Kardeş belediyecilikten ziyade ‘kardeş şehir’ anlayışına sahip olduklarını söyleyen Başkan Kurtulan; “ Gagavuzya’yı ziyaret eden ilk Türk Dış İşleri Bakanımız şimdi Başbakanımız olan Ahmet Davutoğlu’dur. Bu ziyaret, Gagavuzya ile Türkiye arasındaki tarihsel ilişkiler için anlamlıydı. Dünya her alanda hızlı bir değişimden geçiyor. Ülkeler arasında kurulan gönül köprüleri sınırları ortadan kaldırıyor, bizleri birbirimize daha çok yaklaştırıyor. Bizim hedefimiz, iki ülke insanlarını birbiriyle yakınlaştıracak yolları açmak. Ülkeler arasında kurulacak kardeşlik köprüleri ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesinden geçiyor. Bunun için yalnızca belediyelerin değil, üniversitelerin, STK’ların ve iş dünyası gibi kurumların da işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Türk dünyasındaki yerel yönetimlerle Türkiye’deki yerel yönetimler arasında daha etkin iş birlikleri kurulması yönünde atılacak her adıma her platformda destek vermeye hazırız. Bizler hep bir ağacın dallarıyız. Ortak akıl ve iş birliği bizi aynı çatı altında geleceğe taşıyacak ve kültürel birlikteliğimizi devam ettirecektir” dedi.   ‘Türkiye’ye müteşekkiriz’   Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın ziyaretini ‘dostların buluşması’ olarak niteleyen Kıpçak Belediye Başkanı Valerii Kolioglu ise Türkiye ile her alanda işbirliğini önemsediklerini söyledi. Başkan Kolioglu; “ Türkiye bizim her zaman yanımızda oldu. Özellikle TİKA aracılığı ile Gagavuzya’ya yapılan hastane, huzur evi, içme suyu çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Mustafakemalpaşa Belediyesi ile de güzel bir kardeşlik ilişkimiz var. İnanıyorum ki bu iletişim, ekonomik ve kültürel boyutlarda da kendini gösterecek ve güçlenecektir” dedi. Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Gagavuzya ziyareti kapsamında Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal’a da nezaket ziyaretinde bulundu.