Geri Dön

‘Engelliler haklarını aramaktan çekinmesin!’

09-04-2011 Mustafakemalpaşa Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ‘Farkında mısınız?’ ‘Are You Aware?’ Gençlik Programı projesi kapsamında yürütülen

‘Engelliler haklarını aramaktan çekinmesin!’

09-04-2011 Mustafakemalpaşa Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ‘Farkında mısınız?’ ‘Are You Aware?’ Gençlik Programı projesi kapsamında yürütülen

 

     Mustafakemalpaşa Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ‘Farkında mısınız?’ ‘Are You Aware?’ Gençlik Programı projesi kapsamında yürütülen eğitim seminerlerinin ikincisi gerçekleştirildi.

 

     ‘Psikolojik Destek’ ve ‘Engelli Bakımı’nın anlatıldığı ilk eğitim seminerin ardından ‘Hukuki ve Sosyal Açıdan Engelli Hakları’ konusu masaya yatırıldı.

     Ulusal Ajans Gençlik Programları Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri kapsamında hazırlanan ‘Farkında mısınız?’ projesi ile engelli vatandaşlara yönelik duyarlılığının arttırılması amacıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Mustafakemalpaşa Baro Temsilcisi Avukat Mehmet Sonat, engelli bireylerin sahip olduğu yasal haklar hakkında bilgiler verdi.

     Mustafakemalpaşa’da yaşayan engelli vatandaşların yanı sıra ailelerinin de katıldığı seminerde konuşan Avukat Sonat, devletin engellilere karşı yerine getirmesi gereken görevleri olduğuna dikkat çekti. Bu görevleri ‘ koruma, ayrımcılığı sonlandırma, istihdam, erişim, sosyal hizmetler ve topluma kazandırma’ olarak sıralayan Avukat Mehmet Sonat, engelli vatandaşlara da maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini anlattı.

     Türkiye’nin engelli hakları konusunda uluslararası birçok hukuksal sözleşmeye dâhil olduğunu hatırlatan Baro Temsilcisi Sonat; “ Engelli vatandaşları her yönüyle sosyal koruma altına alan kayda değer yasal düzenlemeler, 2005 yılında çıkarılan ‘Özürlüler Yasası’ ile iç hukuk mevzuatına girdi. Ancak önemli olan, bu düzenlemelerin sadece kâğıt üzerinde kalmasını engellemek ve tam olarak uygulanmasını sağlamaktır. Engelli vatandaşlarımız, yasalarla sahip olduğu haklarını arama yolundan çekinmemelidirler. Bu konuda, Mustafakemalpaşa Barosu olarak engelli bireylere gereken desteği vermeye hazırız” dedi.

     Yaklaşık 1 saat süren seminerde, engellilerin ekonomik, sosyal, sağlık ve eğitim gibi haklarının hukuki boyutları ele alınırken, merak edilen sorular da Avukat Mehmet Sonat tarafından cevaplandırıldı.