Geri Dön

Dama ustaları Mustafakemalpaşa'da buluştu

26-08-2016 Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin özel çabalarıyla yıllardır geniş kitlelere ulaşan Uluslararası Türk Daması Şampiyonası, 17. kez dama severlere kapılarını açtı.

Dama ustaları Mustafakemalpaşa'da buluştu

26-08-2016 Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin özel çabalarıyla yıllardır geniş kitlelere ulaşan Uluslararası Türk Daması Şampiyonası, 17. kez dama severlere kapılarını açtı.

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin özel çabalarıyla yıllardır geniş kitlelere ulaşan Uluslararası Türk Daması Şampiyonası, 17. kez dama severlere kapılarını açtı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Türk Daması Federasyonu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘17. Uluslararası Türk Daması Şampiyonası’ Merkez Katlı Pazar Yeri'nde düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Törene; Kaymakam Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, TÜDAF Başkanı Kemal Demirel, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarını temsilcileri ile birlikte çok sayıda dama sever katıldı.

 

'Türk Daması'nı birlikte yaşatacağız'

 

Törende konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, dama sporunun 17 yıldır güzelliklere kapı açarak hem şehirler hem de ülkeler arasında dostluk köprüleri kurduğunu söyledi.

Unutulmaya yüz tutmuş olan dama oyununa yeniden hayat vermek ve dünyadaki  dama oyuncularını bir araya getirmek amacıyla yapılan şampiyonaya Türkiye'nin bir çok kenti ile birlikte Kuveyt'ten gelen 140 usta damacının katıldığını belirten Başkan Kurtulan; " 17 yıldır yerli ve yabancı binlerce dama ustasını bu organizasyonda misafir ettik. Mustafakemalpaşa adeta damacıların evi oldu. Bir masanın etrafında zekasını konuşturan yarışmacılarımız hem bu tarihi ve kültürel oyunu yaşattı hem de bizlerin kültür elçisi oldu. Artık damaya gönül verenlerin yanında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Recep Altepe’nin de desteği var. Bu destekle birlikte dama daha çok yaygınlaşacak. Çocuklarımızı ekran bağımlılığından kurtararak, sosyalleşmelerine olanak sağlayan bu oyuna birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. 17. Uluslararası Türk Daması Şampiyonası için Mustafakemalpaşa’ya gelen tüm damacılarımıza dostça bir yarışma diliyorum. Geçmişten günümüze kadar bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.   

 

'Dama tarihtir, kültürdür'

 

Kaymakam Mustafa Masatlı ise damanın tarihi bir oyun olduğu kadar zeka, incelik ve kültürle yoğrulduğunu dile getirdi.

Kaymakam Masatlı; " Dama'nın kalbi yıllardır Mustafakemalpaşa'da atıyor. Belediye Başkanımızın himayesinde bu güzel oyunu yaşatanlara teşekkür ediyorum "dedi.

Dama Şampiyonası'nı 17 yıldır istikrarlı bir şekilde yürüten Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin Türk kültürüne sahip çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık da bundan sonraki şampiyonalara katılımın daha da artacağını söyledi.

 

 

 

 

'Örnek organizasyon'

 

Türk Daması Federasyonu Başkanı Kemal Demirel ise 17 yıl önce Mustafakemalpaşa’da yanan dama ateşinin tüm Türkiye’ye yayıldığını belirtti.

TÜDAF Başkanı  Demirel; " Türk Daması Turnuvası biz dama severlere kaynaşma ve tanışma olanağı sunarken diğer belediyelere de örnek oldu. ‘Dama’nın Kırkpınarı’ olarak nitelendirilen bu organizasyona Mustafakemalpaşa’nın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de sahip çıkmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Damaya emek veren herkese şükranlarımı sunuyor, zihin sporunun ustalarına centilmence bir mücadele diliyorum " dedi.   

 

Final Pazar günü

 

Açılış programında daha sonra protokol tarafından damanın yaygınlaştırılmasına yaptıkları katkılardan dolayı sponsorlara plaket verildi.

Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın Kaymakam Mustafa Masatlı ile yaptığı temsili açılış oyunuyla start alan 17. Uluslararası Türk Daması Turnuvası’nın ilk günü, damacıların kıyasıya mücadelesine sahne oldu.

9 tur üzerinden yapılan yarışmalarda uluslararası satranç kurallarının uygulandığı şampiyona 3 gün sürecek ve dereceye giren damacılar, 28 Ağustos Pazar günü yapılacak final maçlarının ardından düzenlenecek törenle ödüllendirilecek.