'DAMA’NIN KIRKPINARI' BAŞLIYOR

17-07-2014 Belediyesi ve Türk Dama Federasyonu’nun (TÜDAF) birlikte düzenlediği kültürel organizasyonların başında gelen Uluslararası Dama Şampiyonası için geri sayım başladı. Zihin sporları

'DAMA’NIN KIRKPINARI' BAŞLIYOR

Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Türk Dama Federasyonu’nun (TÜDAF) birlikte düzenlediği kültürel organizasyonların başında gelen Uluslararası Dama Şampiyonası için geri sayım başladı. Zihin sporları arasında önemli bir yeri olan dama,  Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Türk Daması Federasyonu tarafından geleneksel hale getirilen uluslararası şampiyonayla yaşatılmaya devam ediyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun, özellikle padişah Abdülaziz döneminin gözde oyunları arasında yer alan Türk Daması, günümüzde Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin özel çabalarıyla geniş kitlelere ulaşıyor. Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş olan dama oyununa yeniden hayat vermek, dünyadaki ve Türkiye’deki dama oyuncularını bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirilen şampiyona, bu yıl 15. kez kapılarını dama severlere açacak. 15. Uluslararası Dama Şampiyonası 29-30-31 Ağustos 2014 tarihlerinde, ‘Damanın Kırkpınar’ı olarak bilinen Mustafakemalpaşa’da Katlı Merkez Pazar Yeri’nde gerçekleştirilecek. 29 Ağustos Cuma günü saat 14:30’da yapılacak açılış törenin ardından hakem heyetinin eşleştirmesiyle birlikte 1.tur müsabakası 16:30’da başlayacak olan şampiyonada, bu yıl yurt içi ve yurt dışından 200’e yakın sporcunun yarışması bekleniyor.   ‘Dama kardeşlik köprüleri kuruyor’   Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, kıvrak zekânın ürünü olan ve usta-çırak ilişkisiyle büyüyen, aynı zamanda Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında da ‘ Türk Daması’ adıyla hala yaygın bir biçimde oynanan dama oyununu Osmanlının kültür mirası olarak geleceğe taşımak istediklerini söyledi. Damanın insanlar arasında iletişimi güçlendirdiğini, ülkemiz ve orta doğu ülkelerindeki damacıları ilçemizde bir araya getirerek kardeşlik köprüsü kurduklarını belirten Başkan Kurtulan; Dama, ülkemizde çok bilinmesine rağmen maalesef günümüzde bilgisayar oyunlarının popülerliğinin gerisinde kaldı. İlk çağlardan beri zihnin gelişimi için büyük bir işlev gören bu geleneksel oyunu yaygınlaştırmak için 15 yıldır çalışıyoruz. Bu süre zarfında damanın ülke sathında yayılmasını 10’un üzerinde dernek ve 2 federasyonun kurulmasına öncülük ettik. Yerli ve yabancı binlerce dama severi Mustafakemalpaşa’da ağırladık. Hedefimiz; milli kültürümüz olan bu güzel oyun daha fazla kitlelere ulaştırmak ve gençlerin katılımını her yıl daha fazla artırarak onları bilgisayar oyunlarının esaretinden kurtarmak.15 yıl önce bu yönde atılan ilk adımın heyecanını bugünde paylaşmaya devam ediyoruz. Damaya gönül veren tüm vatandaşlarımızı bu heyecana ortak olmaya davet ediyorum ” dedi.

YARIŞMAYA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ...