Dama'da muhteşem final

07-09-2015 Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Türk Daması Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘16. Uluslararası Türk Daması Şampiyonası’ final maçları ve ödül töreni

Dama'da muhteşem final

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Türk Daması Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘16. Uluslararası Türk Daması Şampiyonası’ final maçları ve ödül töreni ile sona erdi. Türk Daması’nı yaşatmak, tanıtmak ve dünyadaki dama oyuncularını bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirilen geleneksel şampiyonaya, Türkiye'nin çeşitli kentleri ile birlikte Japonya, Lübnan, Kuveyt, Bahreyn ve Katar gibi dost ülkelerden gelen 150 damacı katıldı. Türk Daması'nın, Somut Olmayan Kültürel Miras içerisinde yer almasını sağlayacak panellerden, antrenörlük eğitim seminerlerine kadar bir çok etkinliğe ev sahipliği yapan üç günlük şampiyona, nefes kesen zekâ mücadelelerine sahne oldu. 9 tur üzerinden yapılan çekişmeli final karşılaşmaları sonucunda dereceye giren damacılar belli oldu.   Şampiyonluk İzmir'e   ‘16. Uluslararası Türk Daması Şampiyonası'nda birincilik İzmir'e gitti. Şampiyonluğu İzmir'den Hayri Çakır kazanırken, Mustafakemalpaşa'dan Muammer Yıldız ikinci, Şanlıurfa'dan Mehmet Terzioğlu ise üçüncülüğü elde etti. Gelecek vaat eden damacı ödüllerini Ozan Çakmak ve Şeymuz Sayluk  alırken, en centilmen damacılar  Ahmet Oral ve Kazım Tayük seçildi.   'Kültürel hazinemize sahip çıkacağız'   Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Mustafakemalpaşa’ya gelen damacıları birer kültür elçisi olarak gördüklerini söyledi. Anadolu’nun en ücra yerlerine kadar ulaşan damayı artık uluslararası alanda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte el ele vererek düzenlediklerini belirten Başkan Kurtulan; " Dünya Akıl Oyunları içerisinde oyun ağacı zenginliğine bağlı 'İnci Tanesi' olarak gördüğümüz ve 2500 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan bu sihirli kültürel değerimizi 16 yıldır 7'den 70'e her yaştan dama tutkununa ulaştırıyoruz. Çocuklarımızı yalnızlığa iten bilgisayar oyunları yerine; her türlü ihmal ve kayıtsızlığa rağmen bilgi çağına ulaşmayı başaran bu sportif ve kültürel değerimize birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını ön planda tutarak gerçekleştirdiğimiz şampiyonada mücadele eden sporcularımızı tebrik ediyor, tüm dama severlere ve bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Türk Daması Federasyonu Başkanı Kemal Demirel'de Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'a dama sporuna sahip çıktığı için teşekkür ederken, 16 yıl önce Mustafakemalpaşa'da yanan dama ateşinin tüm Türkiye'ye yayıldığını dile getirdi. Kaymakam Mustafa Masatlı ise  sporun zihinsel yönünü öne çıkaran damanın insanların gelişimine önemli katkılar sağladığını söyledi. Kaymakam Masatlı; " Bu yıl 16.'sı yapılan Uluslararası  Türk Daması Şampiyonası yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlere yeni dostluklar kazandırırken,  kıyasıya yapılan zihin mücadeleleri de damanın yeni kuşaklar tarafından sevilmesine olanak sağlıyor. Damaya emek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi. Dereceye giren damacılara protokol tarafından kupa ve para ödüllerinin verildiği törende tertip komitesi ve sponsorlara da belge ve plaket takdim edildi.