Geri Dön

BURULAŞ iddialarına Büyükşehir'den cevap

01-01-1970 Bursa Büyükşehir Belediyesi, Otobüs Terminali İşletmesi'ni BURULAŞ'A vermesinden kaynaklanan kamu zararı iddiasını temyize götürüyor.

BURULAŞ iddialarına Büyükşehir'den cevap

01-01-1970 Bursa Büyükşehir Belediyesi, Otobüs Terminali İşletmesi'ni BURULAŞ'A vermesinden kaynaklanan kamu zararı iddiasını temyize götürüyor.

Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan yazılı açıklamada, Otobüs Terminali İşletmesi'nin BURULAŞ'a devrinin tamamen yasa ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştiği, tamamı kendine ait bir şirkete işletme devri vermenin ‘kamu zararından çok, kamu yararı' düşünülerek atılmış bir adım olduğu bildirildi.

Yapılan açıklama şu ifadeler kullanıldı: " Kamuoyuna yansıyan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Otobüs Terminali işletmesini BURULAŞ'a vermesinden kaynaklanan kamu zararı iddiası, Sayıştay ilamına yansımış olup, hukuki süreç henüz tamamlanmamıştır. Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından temyiz süreci başlatılacaktır.

Öte yandan Otobüs Terminali İşletmesi'nin BURULAŞ’a devri tamamen yasa ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleşmiştir. Zira 5216 nolu Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 26’ncı maddesinde; "… Büyükşehir belediyesi, ulaşım hizmetlerini belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir. " denilmektedir.

Söz konusu maddede devir için Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50’inden fazlasına ortak olduğu şirketlerden bahsedilirken, unutulmamalıdır ki BURULAŞ yüzde 100 sermayesiyle Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir ulaşım şirketidir. 
Bir kamu kurumu olan Büyükşehir Belediyesi’nin, tamamı kendine ait bir şirkete işletme devri vermesi, ‘kamu zararından çok, kamu yararı düşünülerek atılmış bir adımdır.

Bu uygulamada kamu kaynaklarının özel kişi ve kurumlara aktarılması veya rant sağlanması söz konusu değildir.
Temyiz sürecinin tamamlanması ve hukuki sürecin sona ermesinin ardından, gerekli çalışma yapılacaktır."