Geri Dön

Blagaj Belediyesi ile kardeşliğimiz perçinlendi

30-11-2010 Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bosna Hersek Mostar Belediyesi’ne bağlı Blagaj Belediyesi Meclis Başkan yardımcısı Emir Topuz, Meclis üyeleri Lulic

Blagaj Belediyesi ile kardeşliğimiz perçinlendi

30-11-2010 Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bosna Hersek Mostar Belediyesi’ne bağlı Blagaj Belediyesi Meclis Başkan yardımcısı Emir Topuz, Meclis üyeleri Lulic

     Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bosna Hersek Mostar Belediyesi’ne bağlı Blagaj Belediyesi Meclis Başkan yardımcısı Emir Topuz, Meclis üyeleri Lulic Cazim, Elvedin Gadara, Camil Zuhriç, Bursa-Bosna Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Sevinç’i ağırladı.
Kurtulan kafileye, ilçenin tarihi ve turistik yerlerinin yanı sıra önemli fabrikalarını ve sivil toplum örgütlerini de gezdirerek ticari anlaşmaların ilk adımlarının atılmasını sağladı.
 
     Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, kardeş belediyelerimizden Mostar’a bağlı Blagaj Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Emir Topuz, Meclis üyeleri Lulic Cazim, Elvedin Gadara, Camil Zuhriç, Bursa-Bosna Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Sevinç’i ağırladı.
Başkan Kurtulan iki gün boyunca kafileye ilçenin önemli fabrikalarını, üretim merkezlerini, tarihi ve turistik yerlerini ve sivil toplum örgütlerini gezdirdi. Kafile, özellikle Ticaret Borsası, OSB, Ticaret Sanayi Odası ve fabrika gezileri sırasında iş görüşmeleri de gerçekleştirerek, ticari ilişkiler için ilk adımı attılar.
     Cuma sabahı başlayan yoğun gezi trafiğine ŞeyhMüftü Camii’nde kılınan Cuma namazı ile ara verilirken, daha sonra Ovaazatlı’ya geçildi ve burada seçim öncesi yapılan çalışmalar görüldü.
Öğretmen Evi’ndeki akşam yemeğine; Kaymakam Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, İlçe Emniyet Müdürü Zafer Ersin, Başkan Yardımcıları Ayhan Dadak, Galip Çakmakçı, Sevgisun Gizli ve Mustafa Eren ile daire müdürleri, sivil toplum örgüt başkan ve yöneticileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Başkan Kurtulan, Bosna Hersek’in önemli bir savaşı geride bıraktığını, şimdi savaşın ‘ekonomi’ olduğunu belirterek şunları söyledi:
     “Kardeş belediyemiz Blagaj Mostar’ın sınırları içerisindedir. Sarı Saltuğun tekkesi kurulmuş. 1200 lü yıllarda oraya gitmişler. Haberin yok taşıdığım değerden diyor şair. Ben oraları gördükten sonra geçmişime olan sevgim ve saygım üç kat daha arttı. Onların bize bıraktıklarına bakıyorum. Topluma ne kadar faydalı eser varsa onları bıraktıklarını görüyorum. Bizim tarihimizde katliam yoktur. Bizi yetiştiren kültürde insana saygı vardır. ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ ‘Yaradılanı hoş gör yaradan ötürü’ anlayışı bizi bugünlere taşımıştır. Ne şanslı insanlarız ki böyle bir ecdadın torunlarıyız. Bosnalılar bizim 90 yıl önce yaşadığımız acıları 15 yıl önce yaşadılar. Onların da bir bilge kralları vardı. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç. Ben hayatımda beni bu kadar etkileyen mezarlık görmedim. Türkiye sevgisini mezarlığa kazımışlar. Bir hilal, ortasında 4 tane sütun, üzerinde yıldızlar, etrafından akan sular ve bir tek mezar taşı. Altında şu yazı yazıyor: Allahım sana söz veriyorum, asla teslim olmayacağım. İşte bu onları 15 yıldır ayakta tutuyor. Ama çok kötü bir katliamdan geçtiklerinin izleri, sokaklarda yürüyen insanların yüzlerinde var. Bu da 20. Yüzyılda kendini medeni sanan devletlerin yüzkarasıdır. Allaha şükür bizler katile katil diyecek kadar cesur bir anlayışa sahibiz. İhtiyacı olan masumların yanında her zaman Türkiye Cumhuriyeti olarak biz varız. Bosna’dan gelen arkadaşlarımız için artık silahlar sustu ama, artık savaş onlar için ekonomide var. O savaşı artık birlikte yapmak zorundayız. Artık dünyada sınır diye bir şey kalmadı. Biz hangi ticarete beraber nasıl yaparız, hangi işleri ortak yapabiliriz buna bakmalıyız.”
Kaymakam Karabulut ise, Bosna Hersek ile kardeşlik bağlarının tarihe dayandığını belirterek, “Bu kardeşliğimiz ilelebet sürecektir” dedi. Daha sonra söz alan Blagaj Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Emir Topuz ise, “Burada olmaktan son derece memnunuz. Yapacağımız ticari anlaşmalarla kardeşliğimizi daha da pekiştirmek istiyoruz. Bizlere gösterdiğiniz ilgi ve yakınlığa çok teşekkür ediyorum. Burası bizim ikinci evimiz gibi. Burada bulunan herkesi en kısa zamanda Mostar’a, Blagaj’a bekliyoruz” diye konuştu.
     Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Blagaj heyetine ikinci gün ise ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezdirdi. Sabah ilk önce TİGEM’e giden heyet burada çeşitli incelemelerde bulundu. Yaklaşık 2 saatlik bir programın ardından Tümbüldek Kaplıcalarına geçildi. Burada yenilen yemeğin ardından tesisler gezildi ve Suuçtu Şelalesi’ne geçildi.
Yapılan yorucu ancak çok verimli bir gezinin ardından kafile konakladıkları Hande Hotel’e dönerken, burada Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, heyete Suuçtu Şelalesi’nin yer aldığı bir tablo ile çeşitli hediyeler takdim etti. Blagaj heyeti de Başkan Sadi Kurtulan’a bir tablo ile Mostar’ı anlatan bir kitap hediye etti.
     Pazar sabahı Mustafakemalpaşa’dan ayrılan Blagaj heyeti, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ve işadamlarını en kısa zamanda Mostar’a beklediklerini söylediler. 


.


.

.

.