Mustafakemalpaşa Belediyesi, peynir üretimi sonucu oluşan ve kirletici vasfı yüksek olan peynir altı sularının Bursa'ya taşınması için düğmeye bastı.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, TARIM AŞ Genel Müdür Vekili Ali Gülbay, TSO Başkanı İbrahim Dırakman, peynir, tatlı ve süt üreticilerinin katıldığı toplantıda, süt endüstrisinden kaynaklanan atık sularda en büyük kirletici kaynağı oluşturan peynir altı suları sorunu masaya yatırıldı.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, peynir altı sularının Bursa'ya nakli için üreticilere vidanjör desteği vereceklerini söylerken; " Peynir altı sularının ekonomiye kazandırılması noktasında Mustafakemalpaşa'ya kurulacak herhangi bir tesis için yer tahsisi yapmaya da hazırız" dedi.
'Kirliliğin önüne geçilecek'
Mustafakemalpaşa'da su ve çevre kirliliğinin önlenmesi açısından peynir altı sularının kontrolüne dikkat edeceklerini belirten Başkan Sadi Kurtulan, belediyenin peynir işletmelerine tahsis edeceği vidanjörle bu kirletici suları Özlüce'de bulunan BUSKİ Batı Atık Su Arıtma Tesisleri'ne taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.
1 litre peynir altı suyunun bir günde 20 insanın kanalizasyona bıraktığı atık kadar çevreye zarar verdiğini belirten Başka Kurtulan; " Peynir için işlenen 100 kg sütün yaklaşık 90 kg'sini peynir altı suyu oluşturuyor. Ülkemizde yılda 40 bin ton peynir üretiminin bulunduğu göz ününe alınırsa 360 bin ton peynir altı suyu meydana geliyor. Bu durumda hem önemli ölçüde besin israfına hem de arıtılmadan alıcı ortamlara verilebilen bu tür atık sular çevre kirliliğine neden oluyor. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde gıda sektöründe yer alan süt ve süt ürünlerini işleyerek üretim yapan işletmelerin oluşturdukları atık suları arıttıktan sonra, alıcı ortamlara vermeleri gereken deşarj standartları bulunuyor. Ancak, ülkemiz genelinde büyük ölçekli işletmeler bu sorumluluklarını yerine getirmiş olmakla birlikte küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük bir kısmı arıtma tesislerinin kurulması ve işletilmesinde gerekli maliyeti karşılamakta sorunlar yaşamaktadır. Bu durumda oluşan peynir altı suyu arıtılmaksızın alıcı ortamlara verilmekte ve çevre kirliliğine neden olabilmektedirler. Mandıra, kooperatif ve büyük süt işletmelerinin yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Mustafakemalpaşa'da sektörün bu sorununu ortak bir çabayla çözüme kavuşturacağız. Mustafakemalpaşa'da günlük 100 ton peynir altı suyu çıkıyor. Büyük işletmeler bu sorunu çözerken küçük işletmeler yetersiz kalıyor. Öncelikle küçük işletmelerden çıkan 50-60 ton civarındaki peynir suyunun Bursa'ya taşınarak burada arıtılmasını hedefliyoruz. Belediye olarak bu taşıma işlemi için üreticilere bir vidanjör tahsis edeceğiz. BUSKİ ile yapacağımız nihai görüşmeler doğrultusunda bu sorunu çözeceğiz " dedi.
Süt üreticilerinin, peynir altı suyunun ekonomiye kazandırılması hakkındaki görüşlerini de dinleyen Başkan Sadi Kurtulan, TARIM AŞ'nin bu konuda fizibilite çalışması yapacağını kaydetti.
Başkan Kurtulan; " TARIM AŞ, peynir altı suyundan peynir tozu üretimi için bir tesis kurulmasını masaya yatıracak. Mustafakemalpaşa'daki potansiyel göz önüne alınarak konu hakkında gerekli çalışmalar yapılacak" dedi.
Mustafakemalpaşa Belediye Gelişmelerini takip edin.